Pērn par medikamentu nedokumentētu izrakstīšanu VI sodīja trīs ārstus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pērn trīs ārsti izrakstījuši medikamentus bez ierakstiem medicīniskajā dokumentācijā, par ko tika noformēti administratīvā pārkāpumu protokoli un piemēroti naudas sodi, informēja Veselības inspekcijā (VI).

Tāpat kāda aptieka konstatēja un VI inspekciju informēja par gadījumu, kurā konkrēta persona bieži aptiekā iegādājas psihotropos medikamentus. Pēc veiktās pārbaudes tika konstatēts, ka persona, kura iegādājās šos medikamentus bijusi ārstniecības persona.

Pēc VI paustā, šīs ārstniecības personas prakses vietā tika pārbaudīts izsniegto psihotropo medikamentu pamatotība un tika konstatēts, ka vairākos gadījumos ieraksti medicīniskajā dokumentācijā neapliecināja to, ka medikaments izrakstīts pamatoti un ieraksti vispār nebija pieejami.

VI atbilstoši kompetencei veic zāļu aprites uzraudzību aptiekās, kurās tiek pārbaudīts, vai tiek ievēroti farmaceitisko darbību regulējošo normatīvo aktu prasības. Kontrolēs tiek pārbaudītas arī ārstniecības personu izrakstītie medikamenti un to daudzums, kurās dažkārt tiek atklāts, ka konkrēta ārstniecības persona ir aizdomīgi daudz izrakstījusi psihotropos medikamentus konkrētam pacientam. Tāpat pārbaudes tiek veiktas ārstniecības iestādēs, kurās uz iesniegumu pamata tiek veiktas pārbaudes pie konkrēta ārsta.

Kā pagājušajā nedēļā žurnālistiem teica Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis, policija pagājušā gadā biežāk izņēmusi psihotropos medikamentus, turklāt likumsargiem ir aizdomas, ka daļu no tām nelikumīgi varētu būt izrakstījuši ārsti.

Pērn reģistrēti 428 psihotropo medikamentu izņemšanas gadījumi. Ķuzis norādīja, ka agrāk to lietošana vairāk bija izteikta cietumos, taču pērn likumsargi novērojuši, ka narkotiku lietotāji šos medikamentus iegādājas uz ielas. «Šie medikamenti ir zem receptēm. Aizturēšanas liecina, ka šajā nelikumīgajā apritē iesaistās arī ārsti, kas izraksta «kreisās» receptes un tirgū nonāk psihotropie medikamenti. Tas mūs uztrauc,» norādīja Ķuzis.

Tomēr Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins papildināja, ka liels īpatsvars ir gadījumu, kad ārsti pamatoti izraksta receptes, taču pacienti šos medikamentus nelieto, bet pārdod tālāk. Pagājušajā gadā un šogad par medikamentu nepamatotu izrakstīšanu aizturēti divi ārsti. «Es gan negribētu teikt, ka ārsti šajā nelegālajā biznesā iesaistās masveidīgi,» uzsvēra likumsargs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu