«ABLV Bank» noliedz ASV apsūdzības; paskaidrojumus nesniedz

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Viena no pelnošākajām Latvijas bankām «ABLV Bank» noliedz ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla (FinCEN) ziņojumā izteiktās apsūdzības par bankas dalību naudas atmazgāšanas shēmās un Latvijas amatpersonu iespējamo kukuļošanu.

Pievienota 1. rindkopa

Bankas izpilddirektora vietnieks Vadims Reinfelds žurnālistiem apgalvoja, ka banka un tās darbinieki nekad neesot devuši kukuļus amatpersonām un «FinCEN» paziņojumā paustais bankai esot pilnīgi nepieņemams. Viņš uzsvēra, ka šīs apsūdzības ir nodarījušas kaitējumu bankas reputācijai, un tā ir vērsusies KNAB un Valsts policijā ar lūgumu pārbaudīt «FinCEN» apsūdzības.

Jau vēstīts, ka FinCEN plāno noteikt sankcijas pret «ABLV Bank» par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

««ABLV Bank» ir padarījusi naudas atmazgāšanu par bankas uzņēmējdarbības pamatu,» paziņoja finanšu ministra vietniece terorisma un finanšu izlūkošanas jautājumos Sigala Mandelkere. «Turklāt «ABLV Bank» ir veikusi pārskaitījumus korumpētām, politiski ietekmīgām personām un novirzījusi miljardiem dolāru publiskā korupcijā un aktīvu izvešanā ar fasādes kompānijas kontiem.»

Banka nav novērsusi risku, ko rada šie konti, kas ietver plašu nelikumīgu darbību Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. Nelikumīgā finansiālā darbība ietver pārskatījumus pusēm, kuras saistītas ar ANO atzīmētiem uzņēmumiem, kuri ir iesaistīti Ziemeļkorejas ballistisko raķešu iepirkšanā vai eksportā.

Savukārt «ABLV Bank» pārstāvji norādīja, ka sagatavotais ziņojums ir departamenta priekšlikums, par kuru 60 dienu laikā var iesniegt rakstiskus iebildumus. Banka šobrīd izskata iespējas, lai FinCEN pārskatītu savus priekšlikumus. «Banka pieliks visas pūles, lai atspēkotu izteiktos apgalvojumus,» uzsvēra bankā.

2017.gada pirmajos 9 mēnešos «ABLV Bank» peļņa bija 40,8 miljoni eiro. Pēc aktīvu apmēra «ABLV Bank» 2017.gada septembra beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākajiem akcionāriem - Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikai Bernei - uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 87,03% no bankas pamatkapitāla. «ABLV Bank» obligācijas kotē biržas «Nasdaq Riga» parāda vērtspapīru sarakstā. «ABLV Bank» atrodas tiešā Eiropas Centrālās bankas (ECB) uzraudzībā.

Krievijas nauda. Pētījumi

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu