No nodokļu ieņēmumu pārpildes rosina finansēt € 1,8 miljonu vērtas kombinētās operāciju zāles izveidi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeimas deputāti no nodokļu ieņēmumu pārpildes rosinās finansēt 1,8 miljonus vērtas kombinētas operāciju zāles jeb hibrīdzāles izveidi, šodien lēma Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisija.

Deputāti norādīja, ja nodokļu ieņēmumi pirmajā pusgadā būs lielāki nekā prognozēts, šos līdzekļus viņi rosinās novirzīt Latvijas Asinsvadu ķirurgu biedrības piedāvātajam projektam.

Šodien projekta pamatojumu aizstāvēja Asinsvadu ķirurgu biedrības vadītājs Dainis Krieviņš, kurš deputātiem piedāvāja gan ieguvumus no šādas zāles izveides, gan arī skaidroja iespējamās kopējās izmaksas zāles izveidei.

Kā skaidroja ķirurgs, nereti pacientiem nepieciešama operācija vairākos asinsvadu segmentos, kas prasa atkārtotas un vairākas operācijas ar klasisko un endovaskulāro pieeju, tomēr to var veikt arī vienā reizē, proti, ar hibrīdoperāciju jeb kombinēto operāciju. Šāda operācija samazina atkārtotu nepieciešamību pacienta ārstēšanai stacionārā, ievērojami samazina komplikāciju biežumu, kā arī nodrošina īsāku operācijas un narkozes laiku, pēcoperācijas atveseļošanās laiku un ātrāku rehabilitāciju.

Bez būvniecības izdevumiem, kuru apmērs, pēc Krieviņa teiktā, varētu būt apmēram 200 000 eiro, zāles izmaksas lēšamas 1 573 000 eiro apmērā.

Veselības ministrijas (VM) Veselības aprūpes departamenta vadītājs Ēriks Miķītis deputātiem uzreiz norādīja, ka 2018.gadam paredzētie līdzekļi jau sadalīti un zāles izveidei līdzekļi tajā neatradīsies, bet par to varētu runāt, plānojot, 2019.gada budžetu. Garantiju, vai tiešām šāds finansējums atrastos, viņš gan nespēja apsolīt.

Šī iemesla dēļ deputāti izlēma aicināt Krieviņu veikt precīzākus aprēķinus kopā ar amortizācijas izmaksām un būvniecību, lai nosūtītu vēstuli veselības ministra pienākumu izpildītājam, premjeram Mārim Kučinskim (ZZS), lai pēc iespējas ātrāk, jau šī gada laikā, varētu sākt projekta īstenošanu.

Arī VM parlamentārais sekretārs Jānis Trupovnieks (ZZS) uzsvēra, ka ministrijai nav iebildumu par hibridzāles izveidi, turklāt tā saprot arī ieguvumus no šādas zāles. Trupovnieks piebilda, ka ļoti atbalstītu deputātu rosinājumu, lai nodrošinātu, ka zāles izveide var notikt pavisam drīz, jo tajā ieguldītā nauda pavisam neilgā laikā noteikti atmaksātos.

Vienlaikus Krieviņš deputātiem sacīja, ka hibrīdzāli varētu izmantot ne tikai asinsvadu ķirurgi, bet arī kardiologi, aritmologi un neiroķirurgi. Turklāt starptautiska prakse liecinot, ka, tā kā telpu izveide ir ļoti dārga, to noslodzei arī jābūt atbilstoši nodrošinātai.

Krieviņš sauca virkni dažādu ieguvumu, kas rastos, ārstējot pacietus hibrīdoperāciju zālē, tostarp tiktu samazināts pacienta ārstēšanās laiks stacionārā, samazināta pacientu mirstība, vienlaikus tiktu nodrošināta arī ātrāka un ērtāka pacientu rehabilitācija pēc operācijas, kā arī ātrāka pacientu atgriešanās iepriekšējā dzīves kvalitātē, tostarp darba tirgū.

Pēc Krieviņa paustā, ieviešot hibrīdzāli, Latvijā tiktu nodrošināta ārstēšana atbilstoši starptautiskiem standartiem. Pretējā gadījumā Latvijaā nevarēšot veikt asinsvadu ķirurģijas procedūras, kas tiek veiktas visā pārējā Eiropā.

Vienlaikus Krieviņš informēja, ka šāda kombinētā operāciju zāle Latvijai būtu pirmajai no Baltijas valstīm, kas nozīmētu iespēju palīdzēt ar nepieciešamo operāciju veikšanu arī iedzīvotājiem no kaimiņvalstīm.

Krieviņš uzsvēra, ka Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ārsti ir gatavi un atbilstoši kvalificēti, lai veiktu hibrīdoperācijas, un to apliecinot fakts, ka slimnīcas ķirurgi māca ne tikai Latvijas, bet arī citu Eiropas Savienības valstu un ASV speciālistus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu