Indiešu virtuves neatņemama sastāvdaļa – gatavošana rapšu eļļā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Ja esi veselīga ēdiena gardēdis un gatavs eksperimentēt ar produktiem, tad iespējams vēlēsies izmēģināt šo salīdzinoši jauno dalībnieku «veselīgo eļļu» tirgū – rapšu eļļu, kas iegūta no sasmalcinātām rapšu augu sēklām.

Šī eļļa ir jaunpienācējs arī Indijas tirgū, no kuras veikalu plauktiem tā pazūd zibenīgā ātrumā. Un ne bez iemesla – tā satur vismazāk piesātināto tauku (7 %), salīdzinājumā ar citām eļļām, kā piemēram, olīveļļu (15 %) un tajā ir augsts Omega – 3 saturs. Rapšu eļļu var izmantot gan cepšanā, fritēšanā, gan grilēšanā un cepšanā karstā, bet mazā eļļas daudzumā (raksturīga Indijā).

Nav arī brīnums, ka indiešu šefpavāri savos ēdienos arvien vairāk ir sākuši izmantot šo eļļu, jo, pateicoties tās neitrālajai garšai un vieglajai tekstūrai, kura nav taukaina vai lipīga, tiek izceltas tieši garšvielas un masalas (indiešu virtuvei raksturīgi garšvielu maisījumi), kas indiešu virtuvē ir viens no galvenajiem nosacījumiem.

Vēl kāds iemesls rapšu eļļas izmantošanai, bez kura indieši neiztiks savā virtuvē – bieži pielietotā fritēšana. Kā izrādās, šī eļļa ir visdraudzīgākā no cepamajām eļļām indiešu virtuvē. Lai arī cepšana eļļā būs pēdējais, ko ieteiks veselīga uztura speciālisti, tomēr indieši bez tās nevar. Tamdēļ, lai nodrošinātu veselīgāko no risinājumiem, viņi fritēšanai ir sākuši izmantot tieši rapšu eļļu, kurai ir augsta sadegšanas temperatūra jeb «dūmu punkts» - 242 °C.

Eļļā tiek fritēti gan gaļas gabaliņi, kuri tālāk tiek gatavoti dažādās mērcēs, tradicionālās indiešu koftas (liellopa, jēra, vistas bumbiņas vai veģetārās), kas pēc tam gatavojamas ar indiešu kariju, dažādas indiešu maizes, piemēram, puri, kuras vāra eļļā gaisīgas un zeltainas.

Foto: depositphotos.com

«Amritsari Kulcha» - pildīta maize

Sastāvdaļas:

Mīklai:

  • 1,2 kg smalka maluma kviešu miltu
  • 400 ml ūdens (ja nepieciešams, pievieno vairāk)
  • 100 ml rapšu eļļas
  • 1 šķipsna sāls pēc izvēles

Pildījumam:

  • 1 glāze sasmalcinātu sīpolu
  • 1/2 kg vārītu, sasmalcinātu kartupeļu
  • 1 ēd. karote anardana (kaltētas granātābola sēklas)
  • 2 tējk. grauzdētu, sasmalcinātu koriandra sēklu
  • 2 tējk. sasmalcināta ingvera
  • 2 – 3 zariņi zaļās kinzas (koriandra lapu)
  • 1 zaļais čili pipars, sasmalcināts
  • Citrona sula

Pagatavošana:

  • Bļodā sagatavo mīklu no miltiem, ūdens un sāls. Apklāj ar mitru dvieli un atstāj vēsā vietā uz 1 stundu.
  • Traukā liek visas pildījuma sastāvdaļas, izņemot rapšu eļļu, un viegli samaisa. Pārbauda, vai garšvielas ir pietiekamā daudzumā.
  • Rokas ieziež ar nelielu daudzumu eļļas, un veido mazas mīklas bumbiņas (apmēram 40 – 50 g katra, vidēja kartupeļa lielumā). Tad tās izveltnē plakanas, vidū liek sagatavoto pildījumu un aizloka ar mīklu tā, lai viss pildījums būtu nosegts.
  • Izmantojot mīklas rulli, pildīto bumbiņu izveltnē plakanu vēlreiz.
  • Pannā ar nepiedegošu virsmu sakarsē rapšu eļļu (vidēji karstu) un cep maizītes no abām pusēm zeltainas.

Var pasniegt ar koriandra – piparmētru jogurta mērci vai biezpienu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu