Kalējs: Izmaiņas slimnīcu līmeņos saistītas ar darbaspēka trūkumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Mēģinājums mainīt slimnīcu līmeņus saistīts ar darbaspēka trūkumu nozarē, sacīja Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs.

Viņš skaidroja, ka slimnīcu vadītājus patlaban uztrauc, vai šāds slimnīcu kartējums būs atbilstošs katra reģiona vajadzībām un vai būs iespējams nodrošināt pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem. Tāpat vadītājus joprojām satrauc, vai solītajā apmērā šogad būs iespējams nodrošināt mediķu atalgojuma pieaugumu, jo arī šajā jautājumā joprojām neesot skaidrības.

Pēc Kalēja paustā, to, vai kartējums būs veiksmīgs un spēs nodrošināt nepieciešamo pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem rādīs laiks, jo speciālistu trūkums nozarē, tostarp slimnīcās, joprojām ir ļoti liels, turklāt arī šogad plānotais atalgojuma pieaugums nav konkurētspējīgs, lai piesaistītu speciālistus reģionos.

Kā ziņots, no veselības aprūpes sistēmas reformā iecerētajiem četriem slimnīcu aprūpes līmeņiem, Veselības ministrija (VM) vēlas pāriet uz pieciem, kā rezultātā Siguldā, Tukumā, Alūksnē un Preiļos slimnīcas līmenis paaugstināsies, kas nozīmēs, ka tur būs jānodrošina arī ķirurģiskais profils.

Patlaban augstākais slimnīcu pakalpojumu līmenis ir noteikts ceturtais un trešais, un šīs slimnīcas plānots pārdēvēt par attiecīgi piekto un ceturto līmeni, nemainot pakalpojumu klāstu. Savukārt pirmā un otrā līmeņa slimnīcas Ministru kabineta komitejas šodien atbalstītie noteikumi paredz sadalīt trīs jaunos līmeņos, no kuriem trešais būs relatīvi augstākais, bet pirmais - zemākais.

Reformā sākotnēji tika iecerēts, ka pirmā jeb zemākā līmeņa slimnīcas nodrošina tikai terapiju un hronisko pacientu aprūpi, bet otrā līmeņa - darbību septiņos obligātajos profilos, tostarp terapijā, hronisku pacientu aprūpē, ķirurģijā, neiroloģijā, ginekoloģijā, grūtniecības un dzemdību profilā, kā arī pediatrijā. Patlaban VM iecerējusi, ka pirmā līmeņa slimnīcas profils paliek nemainīgs, proti, tur tiek veikta terapija un hroniskā aprūpe, savukārt otrā līmeņa slimnīcās būs jānodrošina vēl papildus ķirurģiskais profils. Trešā līmeņa slimnīcā saglabāsies septiņi obligātie profili.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu