Noskaidrots jauns lielākais pirmskaitlis. Tajā ir 23 miljoni ciparu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Zināms, ka pirmskaitļi ir ļoti dažādi un tie var izaugt neiedomājami lieli, tāpēc realitātē noskaidrot lielāko pirmskaitli ir visai sarežģīti. Tomēr tagad, pateicoties kādam matemātiķim, tas ir izdevies, vēsta izdevums «Mental Floss».

Pirmskaitlis ir naturāls skaitlis, kas ir lielāks par 1 un dalās tikai ar 1 un pats ar sevi. Šim atklātajam pirmskaitlim ir 23249425 cipari, un tas ir par miljons cipariem lielāks nekā iepriekš zināmais pirmskaitlis. Tomēr atšķirībā no citiem mazākiem pirmskaitļiem šis skaitlis ierindojas īpašā kategorijā – Mersena pirmskaitļos.

Mersena pirmskaitļi ir tādi skaitļi, kurus var izteikt formā p = 2n − 1, kur n ir naturāls skaitlis. Tādi ir pirmskaitļi 3, 7, 31, 127 utt. Pašlaik ir atklāti tikai 50 Mersena pirmskaitļi.

Kopš 1996. gada matemātiķi ir ar datoru palīdzību centušies atklāt aizvien lielākus pirmskaitļus. Ikvienam ir iespēja lejuplādēt īpaši izstrādātu programmu un censties pārspēt pirmskaitļu lielumu rekordu. Tieši to arī izdarīja brīvprātīgais matemātiķis Jonatans Peiss (Jonathon Pace) no ASV, 26. decembrī atklājot lielāko līdz šim zināmo pirmskaitli un par to saņemot naudas balvu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu