Alus darītāji: Nav skaidra VARAM viedokļa maiņa par depozīta sistēmas ieviešanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Alus darītājiem nav skaidrs, kādēļ Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) krasi mainījusi viedokli par iepakojumu depozīta sistēmas ieviešanu, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Alus darītāju asociācijas (LADA) vadītāja Ināra Šure.

Viņa norādīja, ka VARAM patlaban plāno depozīta sistēmas ieviešanu, lai gan iepriekš noteica, ka depozīta sistēma netiks ieviesta.

LADA pārstāvis Oskars Fīrmanis norādīja, ka uzņēmumu veiktie aprēķini rāda, ka depozīta sistēmas ieviešana Latvijā izmaksātu vairāk nekā 30 miljonus eiro, lai gan tā attiektos tikai uz 10% līdz 12% no kopējā atkritumu daudzuma. «Šobrīd šīs izmaksas būtu jāsedz uzņēmējiem, lai gan iepriekšējā periodā bija iespēja depozīta sistēmas ieviešanai piesaistīt Eiropas Savienības līdzfinansējumu,» norāda pārstāvis.

Tāpat Fīrmanis norāda, ka depozīta sistēmā vienas atpakaļ savāktās vienības izmaksas būs vismaz septiņas reizes augstākas nekā pie esošās dalītās atkritumu vākšanas sistēmas, kurā jau patlaban ir ieguldīti vairāki desmiti miljoni eiro.

Šure uzsvēra, ka depozīta sistēma Lietuvā strādā ar aptuveni divu miljonu eiro lieliem zaudējumiem un pēc sistēmas ieviešanas vienas vienības cena patērētājam pieauga par aptuveni 4,2 centiem plus pievienotās vērtības nodoklis.

«Tāpat, pēc depozīta sistēmas ieviešanas, patērētājam, iegādājoties produktu, ir papildus jāmaksā depozīta maksa 10 centu apmērā. Līdz ar to, kopš depozīta sistēmas ieviešanas, pircējam par vienu vienību papildus ir jāmaksā vismaz 15 centi,» sacīja Šure.

Tāpat viņa uzskata, ka depozīta sistēmas ieviešana nav viennozīmīgi vērtējama, jo vairākās Eiropas valstīs tā darbojas ar zaudējumiem un no tās atsakoties, jo izmaksas attiecībā pret savākto iepakojumu daudzumu ir milzīgas.

«Viena no valstīm, kas pavisam nesen pieņēma lēmumu atteikties no šīs sistēmas, ir Dānija. Šobrīd būtu lietderīgi nesteigties ar depozīta sistēmas ieviešanu, bet pāris gadus izvērtēt Lietuvas pieredzi un tikai pēc tam pieņemt lēmumu,» norāda LADA pārstāve.

Kā ziņots, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL/TB-LNNK) šodien Saeimai iesniedzis informatīvo ziņojumu par sistēmas iepakojumu depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā.

Plānots, ka maksa par vienu iepakojuma vienību būs 10 centi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu