Čehijas prezidents noraida aicinājumus rīkot pirmstermiņa vēlēšanas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Čehijas prezidents Milošs Zemans otrdien noraidīja aicinājumus rīkot pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, lai izbeigtu pašreizējo pata stāvokli starp mazākuma valdību un parlamentu.

«Es turpinu dzirdēt aicinājumus, ka man vajadzētu izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas, ko zināmā situācijā man ļauj darīt konstitūcija,» Zemans sacīja tradicionālajā Ziemassvētku uzrunā tautai.

«Bet es gribu skaidri pateikt, ka es to nekādā gadījumā nedarīšu.»

Zemans savā uzrunā, kuru pārraidīja valsts televīzija, sacīja, ka būtu ņirgāšanās par vēlētājiem prasīt, lai viņi atkal dotos balsot dažus mēnešus pēc tam, kad viņi to jau izdarījuši.

Zemans šomēnes iecēla par premjerministru savu sabiedroto miljardieri Andreju Babišu, kura vadītā populistu partija «Neapmierināto pilsoņu akcija» (ANO) parlamenta vēlēšanās oktobrī saņēma visvairāk balsu, un tai jaunajā parlamenta apakšpalātas sasaukumā ir 78 no 200 deputātu vietām.

Citu parlamenta partiju atteikšanos sadarboties ar Babišu prezidents savā uzrunā nosauca par «absurdu».

Babiša valdībā ir arī bezpartejiski ministri, kā arī seši ministri no iepriekšējās valdības, kurā ANO bija kopā ar sociāldemokrātiem un kristīgajiem demokrātiem.

Viņa valdībai tomēr draud sakāve parlamenta uzticības balsojumā, kas paredzēts 10.janvārī.

Citas partijas bija aicinājušas Babišu nepiedalīties valdības veidošanā, jo viņam izvirzītas kriminālapsūdzības par krāpšanos ar Eiropas Savienības fondu līdzekļiem, un policija lūgusi parlamentu atcelt viņa tiesisko imunitāti, lai varētu sākt kriminālvajāšanu.

Parlaments Babiša tiesisko imunitāti atcēla jau septembrī, tomēr viņš pēc ievēlēšanas jaunajā parlamenta sasaukumā to ieguvis atkal.

Vairums tradicionālo partiju noraidījušas iespējamo sadarbību ar Babišu, tāpēc viņam nācies izšķirties par mazākuma valdības veidošanu.

Zemans ir solījis atbalstīt Babiša palikšanu premjera amatā, ja pirmajā balsojumā parlamentā viņa valdība negūtu uzticību. Zemans sacīja, ka Babišs «dažu mēnešu laikā» spētu pārvilināt savā pusē vairāk parlamentāriešu.

Ja arī otrs uzticības balsojums būtu neveiksmīgs, saskaņā ar Čehijas konstitūciju trešo reizi premjera amata kandidātu nosauc parlamenta apakšpalātas spīkers, kurš arī ir Babiša sabiedrotais.

73 gadus vecais bijušais komunists Zemans, kurš nav slēpis savus Krievijai un Ķīnai draudzīgos uzskatus, kā arī negatīvo nostāju pret musulmaņiem, vēlas panākt ievēlēšanu prezidenta amatā uz otru termiņu. Prezidenta vēlēšanu pirmā kārta paredzēta 12. un 13. janvārī, bet otrā kārta - 26. un 27. janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu