Ungārija sola bloķēt iespējamās sankcijas pret Poliju

LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienībai (ES) vajadzētu atteikties no plāniem piemērot sankcijas Polijai par tās tiesu sistēmas reformām, jo Budapešta izmantos savas tiesības bloķēt šādu soli, piektdien paziņojis Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns.

«Nav pat vērts sākt procesu pret Poliju, jo nav nekādu izredžu to realizēt,» Orbāns uzsvēra intervijā valsts radiostacijā «Kossuth».

«Ungārija būs tur un veidos nepārvaramu šķērsli,» viņš solīja.

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisija (EK) trešdien sāka bezprecedenta tiesisko procedūru pret Poliju, kuras rezultātā Varšava teorētiski var zaudēt savas balsstiesības ES.

EK iedarbināja ES līguma septīto pantu, reaģējot uz Polijas realizētajām reformām tiesu sistēmā, kas, kā apgalvo Brisele un Polijas opozīcija, graujot tiesu varas neatkarību un varas nošķiršanas principus.

ES līguma septītais pants nekad iepriekš nav izmantots un var novest pie valsts balsstiesību apturēšanas ES ministru padomē.

EK viceprezidents Franss Timmermanss deva Varšavai trīs mēnešus laika, lai izlabotu situāciju, paziņojot, ka Brisele var atsaukt procedūru, ja Polija veiks pārmaiņas.

Brisele ir vairākkārt brīdinājusi Varšavu, ka uzskata tās īstenotās reformas par draudu demokrātijas principiem un likuma varai Polijā.

Polijas konservatīvā valdība, kas pārmaiņas tieslietu sistēmā sāka īstenot uzreiz pēc nākšanas pie varas 2015.gada beigās, uzstāj, ka reformas nepieciešamas, lai cīnītos ar korupciju un pārveidotu tieslietu sistēmu, kas joprojām nav atbrīvojusies no komunistiskā režīma mantojuma.

ES procedūra ietver divus soļus. Pirmais solis ir dalībvalsts brīdināšana, ka tā pārkāpj bloka pamatvērtības. Tam nepieciešams dalībvalstu kvalificētais vairākums, ko, visticamāk, izdotos iegūt.

Otrais solis ir valsts balsstiesību apturēšanu ES ministru padomē. Taču šim solim nepieciešams vienbalsīgs lēmums, un Ungārijas valdība solījusi nepieļaut sankciju piemērošanu Polijai.

Sankciju procesam var būt nozīmīga ietekme sarunās par ES daudzgadu budžetu 2021. līdz 2027. gadam, un šajās sarunās Ungārijai būs mazāk iespēju bloķēt ES lēmumu.

Orbāns intervijā «Kossuth» norādīja, ka Ungārija aizstāvēs savas tiesības saņemt ES finansējumu bez jebkādiem politiskiem nosacījumiem.

Orbāna kritiķi uzskata, ka Polija seko daudziem Ungārijas premjerministra jau iepriekš spertajiem soļiem, kopš 2010.gada veidojot «neliberālu valsti», tostarp tieslietu un mediju jomā. Līdz šim gan ES pret Ungāriju sankcijas nav vērsusi.

ES ietvaros pret Ungāriju un Poliju tomēr sākta tiesvedība dažādos jautājumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu