Privatizācijas aģentūra nodibina «REAP» no «Reverta» pārņemamo prasījumu un aktīvu pārvaldīšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / TASS

VAS «Privatizācijas aģentūra» (PA) ir nodibinājusi meitas sabiedrību SIA «REAP», lai nodrošinātu AS «Reverta» uzsākto tiesvedību turpināšanu un atlikušo aktīvu izstrādi, informēja PA.

Šādu risinājumu iepriekš atbalstīja Ministru kabinets (MK). Pēc tiesvedību procesu pabeigšanas jaunizveidotā kapitālsabiedrība darbību izbeigs. Eiropas Komisijas (EK) apstiprinātais «Parex banka» restrukturizācijas plāns paredz, ka «Reverta» darbība tiek izbeigta 2017. gada beigās.

Atbilstoši restrukturizācijas plānam šā gada 29.maijā «Reverta» kārtējā akcionāru sapulcē tika pieņemts lēmums par «Reverta» likvidācijas uzsākšanu 2017.gada 1.jūlijā. Izvērtējot likvidācijas gaitu, «Reverta» iepriekš ir norādījusi, ka noteiktajā termiņā nav iespējams pabeigt tiesvedību procesus, kā arī atsevišķu aktīvu izstrādi, kuru pārdošanu ierobežo tiesvedību procesi Latvijā un ārpus Latvijas. Ņemot vērā iepriekš minētos apstākļus, «Reverta» pilnīga likvidācija notiks pēc vairāku administratīvu jautājumu atrisināšanas, savukārt uzņēmuma faktiskā darbība noslēgsies plānotajā termiņā - šā gada beigās.

Lai nodrošinātu «Reverta» uzsākto tiesvedību turpināšanu un atlikušo aktīvu izstrādi, MK atbalstīja risinājumu, kurš paredz PA dibināt sabiedrību ar darbības mērķi - no «Reverta» pārņemto aktīvu, tajā skaitā prasījuma tiesību, pārvaldīšana. Šāds darījums nevienai no iesaistītajām pusēm nerada ekonomiska rakstura priekšrocības, un jaunizveidotās kapitālsabiedrības darbība tiks izbeigta tiklīdz kā tiks pabeigti tiesvedību procesi.

«REAP» valdē darbosies PA Juridiskā departamenta Tiesvedību nodaļas galvenais juriskonsults Iveta Ališauska.

Līdz gada beigām plānots, ka «REAP» pārņems prasījuma tiesības un neizstrādātos «Reverta» aktīvus. Lai nodrošinātu no «Reverta» pārņemto aktīvu, tajā skaitā prasījuma tiesību pārvaldīšanu, starp Finanšu ministriju un «REAP» ir noslēgts cesijas līgums par prasījuma tiesību pret «Reverta» cedēšanu. Šobrīd cesijā tika pārņemta daļa no iepriekš veiktajiem un vēl neatmaksātajiem valsts atbalsta noguldījumiem 356 miljonu eiro apmērā.

Līdz «Reverta» likvidācijas pabeigšanai noslēgtā līguma ietvaros papildus tiks cedēti prasījumi pret «Reverta» līdz 28,5 miljonu eiro apmērā. Papildus cedējamā summa tiks precizēta cedēšanas dienā.

Šā gada 14.novembrī neatmaksātais valsts atbalsts «Parex bankai» bija 678 miljoni eiro, t.sk. PA ieguldījumi «Reverta» kapitālā 293 miljonu eiro apmērā un valsts noguldījumi 385 miljonu apmērā. Maksimālais valsts atbalsts «Parex bankai» 2009.gada 22.maijā sasniedza 1,734 miljardus eiro. «Parex bankas» restrukturizācijas un veikto darbību līdzekļu atgūšanai rezultātā valsts atbalsts ir samazinājies par 1,056 miljardiem eiro. Papildus «Reverta» valstij ir samaksājusi procentos un citos maksājumos 296 miljonus eiro, bet banka «Citadele» 54 miljonus eiro.

Iepriekš PA vadītājs Vladimirs Loginovs žurnālistiem stāstīja, ka likvidējamās problemātisko aktīvu pārvaldītājas «Reverta» līdz gada beigām pārņems PA jaunizveidota meitas sabiedrība.

Viņš sacīja, ka PA plāno dibināt jaunu meitassabiedrību, kas pārņems «Reverta» aktīvus un turpinās ar tiem strādāt, lai pēc tam varētu likvidēt «Revertu». «Ir tiesvedības pret «Revertu», kas neļauj to likvidēt, savukārt ir lietas, kurās «Reverta» ir prasītāja un attiecīgi PA meitassabiedrība pārņems šīs lietas,» skaidroja Loginovs.

Pēc viņa teiktā, «Reverta» būtu jālikvidē līdz šī gada beigām, bet, ņemot vērā tiesvedības, ir maz ticams, ka iestāde tiks likvidēta. «Katrā ziņā «Revertas» darbība būs pabeigta līdz gada beigām, bet dažu tiesvedību dēļ sabiedrības likvidācija ieilgs,» sacīja Loginovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu