ANO Hāgas tribunāls gatavojas pasludināt savu pēdējo spriedumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

ANO Starptautiskais kriminālnoziegumu tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) trešdien pasludinās savu pēdējo spriedumu, noslēdzot darbu ar apelācijas izskatīšanu lietā par sešu bijušo Bosnijas horvātu politiķu un militārpersonu notiesāšanu par kara noziegumiem.

Spriedums pašpasludinātās Bosnijas horvātu valsts bijušā prezidenta Jadranko Prliča un piecu citu horvātu lietā noslēgs ICTY darbu, kas sākās 1993.gadā.

Pagājušajā nedēļā tribunāls piesprieda mūža ieslodzījumu bijušajam Bosnijas serbu armijas komandierim Ratko Mladičam, atzīstot viņu par vainīgu genocīdā, kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci Bosnijas kara laikā.

Tā bija ICTY pēdējā lielā lieta.

2013.gadā tribunāls atzina Prliču un piecus citus apsūdzētos par vainīgiem apsūdzībās 26 punktos par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci. Tiesneši secināja, ka apsūdzētie vēlējās padzīt musulmaņus no tām Bosnijas daļām, ko viņi bija iecerējuši apvienot, lai izveidotu Lielhorvātiju.

Prličam tika piespriesti 25 gadi cietumā, un viņš spriedumu pārsūdzēja. Pārējiem apsūdzētājiem tika piespriesti cietumsodi no desmit līdz 20 gadiem, un arī viņi iesniedza apelācijas prasības.

Bosnijas kara laikā notika asas cīņas starp Bosnijas musulmaņiem un serbiem, bet brīžiem tika novērotas arī sīvas kaujas starp Bosnijas musulmaņiem un horvātiem.

Bruņotā konflikta laikā, kas ilga no 1992.gada marta līdz 1995.gada novembrim, dzīvību zaudēja aptuveni 100 000 cilvēku un 2,2 miljoni cilvēku - gandrīz puse no pirmskara iedzīvotāju skaita - bija spiesti pamest savas mājas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu