Zinātnieki oficiāli apstiprinājuši, ka arī alkohols var izraisīt vēzi

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Amerikāņu zinātnieku grupa paziņojusi, ka pat vieglā alkohola lietošana nelielos daudzumos palielina risku saslimt ar vēzi.

Journal of Clinical Oncology

«Cilvēki parasti neuzskata, ka alus, vīna vai stipro alkoholisko dzērienu lietošana paaugstina risku saslimt ar vēzi, tomēr pētījums pierāda, ka alkohols ir viens no riska faktoriem,» komentēja ASCO prezidents Brūss Džonsons.

Patiesi, pētījuma ietvaros veiktā aptauja pierādīja, ka aptuveni 70% Amerikas iedzīvotāju nemaz nenojauta, ka alkohola lietošana var rosināt vēža attīstību organismā.

«Lai vai kā, bet saistība starp alkohola lietošanu un vēzi tagad ir pamatoti apstiprināta,» piebilda Džonsons.

Noskaidrots, ka pasaulē 5% no saslimšanām ar vēzi un 6% no nāvēm, ko izraisījis vēzis, slimības cēlonis ir tieši alkohola lietošana.

Pētījumā iekļauta arī informācija no pasaules vēža izpētes fonda (World Cancer Research Fund) un Amerikas vēža izpētes institūta (American Institute for Cancer Research) sniegtajiem datiem, kas liecina, ka alkohola lietošana var izraisīt septiņus vēža veidus, to skaitā krūts vēzi, taisnās zarnas un barības vada vēzi, aknu vēzi, kā arī rīkles vēzi.

Pat viens alkoholisks dzēriens dienā par 5% palielina risku saslimt ar krūts vēzi, par 17% palielina risku saslimt ar rīkles vēzi un par veseliem 30% palielina risku saslimt ar barības vada vēzi.

Pētījumā arī skaidrots, ka vēža risks palielinās atkarībā no tā, cik lielos daudzumos un cik bieži tiek lietots alkohols.

«Labā ziņa ir tāda, ka izvairīties no pieaugošā riska saslimt ar vēzi var vienkārši ierobežojot savu alkohola patēriņu,» teica pētījuma autore Noelle Lokonte (Noelle LoConte).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu