PA vadītājs: No «Parex bankā» ieguldītā valsts atbalsta neatgūti palikuši € 678 miljoni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

No kopējā valsts atbalsta bijušajai «Parex bankai» 1,7 miljardu eiro apmērā patlaban nav atgūti 678 miljoni eiro, šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sacīja Privatizācijas aģentūras (PA) vadītājs Vladimirs Loginovs.

Vēl neatgūtais valsts atbalsts ietver 293,64 miljonu eiro ieguldījumu «Reverta» pamatkapitālā, kas nebūs atgūstams, kā arī 384,6 miljonu eiro ieguldījumu obligācijās.

PA vadītājs prognozēja, ka no šīs summas vēl izdosies atgūt vien pārdesmit miljonus eiro. Tiesa, Loginovs atzina, ka krietni lielāku apjomu vēl var atgūt patlaban tiesvedībā esošajos procesos, taču atgūstamās summas apmēru prognozēt vēl nevarot.

Loginovs arī norādīja, ka jau glābjot «Parex banku» 2009.gadā bija paredzēts, ka visi ieguldītie līdzekļi netiks atgūti, jo tolaik svarīgi bija izglābt Latvijas finanšu sistēmu.

Daļa no 2009.gadā sniegtā valsts atbalsta 2010.gadā pārgāja uz banku «Citadele», procentos un citos maksājumos «Reverta» valstij uz šo brīdi jau ir samaksājusi

«Reverta» likvidatore Rūta Amtmane norādīja, ka būtiska daļa no likvidācijas procesa bija kredītportfeļa pārdošana SIA «Gelvora», kredītportfeļa pircējam jau ir nodoti arī atlikušie 4500 kredītlietu. Visa nauda, kas paredzēta kredītportfeļa pirkšanas līgumā jau ir saņemta «Reverta» kontā. Tiesa, likvidatore norādīja, ka kredītportfeļa pārdošanas summa ir konfidenciāla.

Kopš 2010.gada 1.augusta «Reverta» no problemātiskajiem aktīviem ir atguvusi vairāk nekā 763 miljonus eiro, kas veido 70% no visiem kompānijā atstātajiem problemātiskajiem aktīviem.

Kopumā no sākotnēji ieguldītā valsts atbalsta šajā laikā atgūts 1,1 miljards eiro.

Loginovs komisijas sēdē arī norādīja, ka vēl joprojām turpinās četras tiesvedības pret bijušajiem «Parex bankas» akcionāriem. Viena lieta jau ir iztiesāta un uzsāktas izpildes darbības, vienas iztiesāšana pabeigta pirmajā instancē, bet gaidāma apelācijas sūdzība, bet divas tiesvedības ir kasācijas instances tiesās un tiesu datumi vēl nav nozīmēti. Kopējā prasījumu summa pret bijušajiem akcionāriem ir 230 miljoni eiro.

Savukārt divos procesos ar bijušajiem «Parex bankas» akcionāriem un valdes locekļiem «Reverta» ir atbildētājs.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka 2017.gada 29.maijā «Reverta» akcionāri nolēma sākt kompānijas likvidāciju, savukārt 22.jūnijā tika parakstīts līgums ar SIA «Gelvora» un Lietuvas «Gelvora» par kredītportfeļa pārdošanu.

Tāpat ziņots, ka 2012.gada maijā «Parex banka» sāka darbu ar nosaukumu «Reverta». Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2012.gada 15.martā nolēma anulēt «Parex bankai» izsniegto licenci kredītiestādes darbībai un atļāva bankai veikt reorganizāciju, pārreģistrējot to par komercsabiedrību, kuras darbība nav saistīta ar kredītiestādes darbību. «Parex banka» kopš 2010.gada augusta vairs nesniedz komercbankām raksturīgos pakalpojumus, tādēļ arī tika nolemts mainīt statusu, kā arī nosaukumu, turpinot darbu kā profesionālam problemātisko aktīvu pārvaldīšanas uzņēmumam, lai atgūtu valsts ieguldītos līdzekļus.

Atbilstoši restrukturizācijas plānam «Reverta» darbību plānots izbeigt līdz 2017.gada beigām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu