CEWOOD: Vidzemē ir, kas strādā!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CEWOOD

Par spīti viedoklim, ka ārpus Rīgas ir grūti atrast darbiniekus, attālajā Jaunlaicenes novadā, kas atrodas 190 kilometru attālumā no Rīgas uz Alūksnes pusi, pavisam tuvu Igaunijas pierobežas zonai, problēmu ar darbinieku atrašanu nav. Ikdienā nodarbinot 37 cilvēkus, CEWOOD ražotne plāno tuvākajā laikā uzsākt darbu divās maiņās. Tas nozīmē, ka papildus jau esošajām darba vietām tiks radītas jaunas.

CEWOOD ir cementēto ēveļskaidu plātņu un citu ēveļskaidu produktu ražotājs, un tā ražotne atrodas jaunizbūvētā, mūsdienīgā un tikai šī gada pavasarī atklātā kompleksā Jaunlaicenē, Alūksnes novadā. Ražotne darbojas ar uzsvaru uz dabas un vides resursu saudzēšanu, ražošanas jauda, strādājot vienā maiņā, ir līdz 1200 kubikmetriem mēnesī. Gatavā produkcija ceļo ne tikvien kā uz vairākām Ziemeļu un Rietumeiropas valstīm, bet arī uz ASV, Taivānu, Izraēlu, Koreju un Krieviju.

Ar lepnumu par darbiniekiem

Darbinieki ir viena no lielākajām uzņēmuma vērtībām un CEWOOD vadītājs Ingars Ūdris atzīst, ka ar darbaspēka atrašanu uzņēmumam problēmu nav bijis. «Jā, darbinieki parasti pirms amata uzsākšanas ir jāapmāca un viņiem ir jāvelta laiks, pirms cilvēks var sākt efektīvi strādāt. Tomēr, ja cilvēkam ir 2 rokas, 2 kājas un galva uz pleciem, kas domā loģiski, problēmu nebūs. Nav tā, ka būtu nepieciešami tikai darbinieki ar specifisku vai profesionālo izglītību – mums ir svarīgi, lai cilvēks spētu apgūt savu amatu, savu nišu un strādāt,» par situāciju ar darbaspēku Jaunlaicenē stāsta Ingars.

Uzņēmējs atzīst, ka cilvēki ļoti novērtē to, ja darba vieta ir stabila, tiek noslēgts līgums un maksāti nodokļi. Lauku reģionos arī kadru mainība nav tik liela kā Rīgā, šeit cilvēks ir lojāls savai darbavietai un ir priecīgs par iespēju strādāt modernā un sakārtotā vidē.

Latvijas egle ēku konstrukcijās un telpu iekšējā apdarē

Uzņēmums, lai ražotu plātnes, iepērk Latvijas egles apaļkoku, apstrādā to, mizojot un noturot vismaz sešus mēnešus, pēc tam no tā tiek gatavotas speciālas ēveļskaidas. Tās samitrinot un par saistvielu izmantojot cementu, top vairāku veidu produkti. CEWOOD ražotās plātnes ir videi draudzīgs un moderns materiāls ar plašu pielietojumu – rūpnīcā tiek ražotas gan konstruktīvajā celtniecībā izmantojamas plātnes, gan arī no smalkākas skaidas un baltā cementa tiek ražotas akustiskās plātnes un speciāli dizainēti dekoratīvie elementi, kas ir iecienīts apdares materiāls ar plašu pielietojumu iekštelpu apdarē ar uzsvaru uz vides komforta paaugstināšanu.

Akustiskās plātnes, pateicoties arī to dekoratīvajā īpašībām, arvien vairāk novērtē arhitekti, dizaineri un būvnieki. Materiāla īpašības – akustiskās, izolācijas un ugunsdrošības rādītāji šīm plātnēm pārliecina pat ļoti pieredzējušus speciālistus. Plašais krāsu klāsts no dabas toņiem līdz košām krāsām uzrunā interjera dizainerus, ļaujot izvēlēties saviem klientiem piemērotāko risinājumu. Pateicoties akustiskajām īpašībām tās izvēlās griestu un sienu apdarei koplietošanas biroju telpās, skolās, bērnu dārzos, ražošanas telpās, ka arī profesionālās telpās – TV, radio un ierakstu studijās, koncertzālēs. Savukārt lieliskā mitruma izturība padara tās par neatsveramu peldbaseinu, spa un fitnesa salonu interjera elementu.

Konstruktīvās plātnes ir iecienītas būvniecības ekspertu vidū arī ekoloģiskā sastāva dēļ. Pateicoties tam, ka plātnes ir gatavotas no dabīgajām izejvielām, tās lieliski nodrošina telpās patīkamu klimatu. Tās ir ilgmūžīgas, labi panes temperatūras un mitruma svārstības, neveicina pelējuma un kaitīgu mikroorganismu veidošanos, ir viegli kopjamas.

Pievienotā vērtība novadam

Ražotnei izvēlētā vieta ir bijis stratēģisks lēmums – Vidzemes tuvumā esošie meži nodrošina īsāku transporta ceļu izejmateriāliem, bet Veclaicenes šoseja, kas atrodas blakus, atvieglo loģistiku. Kā norāda Ingars, uzņēmuma izvietošanai attālā lauku reģionā viņš saskata vairāk plusu nekā mīnusu. «90 % no produkcijas mēs eksportējam. Esmu lepns, ka esam vienīgie šāda materiāla ražotāji Baltijas valstīs – ražojot plātnes mēs radām augstu pievienoto vērtību Latvijas kokiem, izmantojot mūsu cilvēku zināšanas, tehnoloģiju un darba spēku. Tā kā lielāko saražotās produkcijas daļu mēs eksportējam, sildām ne tikai savu novadu ar darbavietām, bet arī visu valsti, ceļot IKP rādītāju,» gandarījumu neslēpj uzņēmuma vadītājs.

Domāšanas maiņa produktu izvēlē

Jautāts, kā tirgus pieņem CEWOOD saražoto ārpus Latvijas, Ūdris norāda, ka Ziemeļeiropas valstis īpaši novērtē šos produktus, galvenokārt to īpašību dēļ. «Ekoloģisks materiāls, kas ilgi kalpo un nodrošina cilvēkam labvēlīgu klimatu telpās, ar labām siltuma un skaņas izolācijas un absorbcijas īpašībām, pie tam ar ļoti augstiem ugunsdrošības rādītājiem – šie ir faktori, kas ir būtiski teju ikvienam,» stāsta uzņēmējs. Uzņēmums uztur augstus standartus produkcijas kvalitātē, ir elastīgs piegādēs, kas klientiem ir ļoti būtiski un vainagojas ar ilgtermiņa piegādes līgumiem.

Gan veikala plauktā, gan pēc pasūtījuma

Lai arī materiāls, ko iepriekš tirgū pazina kā fibrolītu, nav radikāli nekas jauns, taču tā ražošanas tehnoloģijas ir mainījušās un kļuvušas 21. gadsimtam atbilstošas. Līdz ar to arī saražotais produkts ir uzlabots un nu jau atrodams arī veikalu plauktos. Sadarbojoties ar izplatītāju ķēdēm Kurši, Rīgas Būvserviss, Vides Tehnika un Bau24, plašāk lietotās plātnes ir pieejamas ikvienam, bet sarežģītākiem dizaina risinājumiem uzņēmums piedāvā individuālus pasūtījumus.

CEWOOD ražotne tika atklāta 2017. gada maijā un tā veic pilnu ēveļskaidas plātņu ražošanas ciklu – no materiāla sagatavošanas līdz pat pēcapstrādes (krāsošanas, profilēšanas) funkcijām. Uzņēmuma ražotnes segtā platība ir 7000 kv.m. ar plašu industriālo teritoriju, materiālu žāvēšanas laukumu un kokmateriālu iepirkšanas punktu.

Uzņēmuma mērķi paredz turpināt attīstīt eksporta tirgu, gan pašu spēkiem, gan ar izplatītāju palīdzību apgūstot jaunus tirgus, kuros nākotnē CEWOOD asociēsies ar augstākās kvalitātes būvmateriāliem, un nesīs Latvijas vārdu tālāk pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu