Brīnumsieviete toreiz un tagad

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kas ir pirmie trīs supervaroņi, kas jums nekavējoties ienāk prātā, izdzirdot vārdu «komiksi»? Visticamāk, ne vienam vien kā pirmais atmiņā atausīs Supermens, kam sekos Betmens. Bet kas būs trešais? Būtu tikai godīgi, ja abiem darboņiem sekotu šī stāsta galvenā vaininiece - Brīnumsieviete. Jo tieši viņai ir tas gods būt trešajai «DC Comics» pasaules «svētās trīsvienības» loceklei.

Pasaule ar Brīnumsievieti pirmoreiz iepazinās tālajā 1941. gadā - Amazones karotāju princese Diāna ieradās šajā vīriešu naida un karu plosītajā pasaulē, lai tajā vienreiz ieviestu kārtību. Bruņojusies ar patiesības laso, neiznīcināmām rokassprādzēm, zobenu un vairogu, viņa nāca cīnīties par taisnību un mieru pasaulē.

Brīnumsievietes radītājs bija vīrs vārdā Viljams Moltons Mārstons - amerikāņu psihologs, rakstnieks un visādi citādi ekscentrisks personāžs. Mārstonu komiksu labirintos savā ziņā ieveda Olīva Bairna - Mārstona bijusī studente. Pēc tam, kad viņa Mārstonu kā psihologu bija intervējusi par komiksiem un to ietekmi uz cilvēkiem, DC komiksu izdevniecība ielūdza Mārstonu uz pārrunām, kur viņš prezentēja savu ideju par Brīnumsievieti. DC šī ideja iepatikās, un tā nu Mārstons varēja ķerties pie tēla radīšanas. Viņam talkā nāca jau pieminētā Olīva Bairna, kā arī Mārstona sieva Elizabete Holoveja Mārstone. Tas, ka šī trijotne kopā strādāja pie tēla radīšanas, nav nekāda nejaušība - tādā pašā kompānijā viņi visi trīs arī dzīvoja kopā kā visnotaļ interesanta ģimene.


Mārstona un viņa dāmu vadībā Brīnumsieviete ar dailes, sievišķības un spēka palīdzību pasaulē laimīgi ieviesa kārtību vairāku gadu garumā. Diemžēl idillei pienāca beigas 1947. gadā, kad Mārstons nomira no vēža. Bez viņa virsvadības DC īsti nezināja, ko iesākt ar Brīnumsievieti, kā rezultātā Diāna nepiedzīvoja tos labākos laikus, regulāri tiekot pazemināta amatā un prestižā kā savu pārējo supervaroņu kolēģu sekretāre. Atdzimšanu Brīnumsievietes tēls piedzīvoja 1970. gados, kad par viņas feministiskajām saknēm pasaulei atgādināja amerikāņu žurnāliste un feministe Glorija Stainema.


Kā jau tas notiek gandrīz ar ikvienu supervaroni, arī Brīnumsievietes piedzīvojumus Holivuda ir vairākkārt mēģinājusi atainot uz ekrāniem. Pēc pāris neveiksmīgiem mēģinājumiem Brīnumsieviete savu visikoniskāko un daudzu iemīļotāko versiju atrada Lindas Kārteres personā, kura šo varoni iemiesoja TV seriālā, kurš piedzīvoja trīs sezonas, priecējot fanus 59 sēriju garumā. Trešajā sezonā seriāla reitingi sāka kristies, un tas diemžēl tika atcelts. Kopš tā laika Brīnumsievietei uz ekrāniem viegli nav gājis - šāda situācija saglabājās līdz pašām mūsdienām.

kinoblogeri.lv

Lielā ekrāna debiju amazoņu princese Diāna visbeidzot piedzīvoja pagājušajā gadā ilgi gaidītajā (un galarezultātā - arī visnotaļ pretrunīgi vērtētajā) supervaroņu «rubakā» «Batman v Superman: Dawn of Justice» režisora Zeka Snaidera izpildījumā. Bet, lai ko arī skatītāji neteiktu par pašu filmu, par vienu gan visi lielākoties bija vienisprātis - izraēliešu aktrises Galas Gadotas Brīnumsievietes uznāciens filmā izdevās iespaidīgāks par iespaidīgāku.

facebook.com/kinoblogeri


DC un «Warner Bros.» filmu studija lieki gumiju stiept netaisījās, un šī gada pirmajā pusē mūs uz lielajiem ekrāniem priecēja Brīnumsievietes piedzīvojumi solo filmā. Filmu viennozīmīgi varam saukt par veiksmīgu - tā ne tikai kļuva par vienu no gada pelnošākajām filmām, bet arī par fanu un kritiķu absolūto mīluli. Uzslavas un komplimenti tika dāsni dalīti uz visām pusēm, izceļot gan Gadotas sniegumu, gan arī filmas režisores Patijas Dženkinsas darbu un aizkustinošo, sirsnības un cerības pilno stāstu. Un kas to lai zina - ņemot vērā skandalozos pēdējā laika notikumus Holivudā, arvien skaļāki sāk kļūt čuksti, ka «Wonder Woman» vārdu mēs, iespējams, dzirdēsim pat «Oskaru» balvu pasniegšanas ceremonijas laikā.

twitter.com/kinoblogeri

Labās ziņas ir, ka atkaltikšanās ar Brīnumsievieti faniem nav jāgaida ilgi - viņa kopā ar supervaronīgajiem kolēģiem turpinās glābt pasauli jau pavisam drīz filmā «Taisnības līga»!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu