Bizness reģionā – neprāts vai starts veiksmei?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nav noslēpums, ka Latvija nereti tiek dalīta divās daļās – Rīga un pārējā valsts. Sadzīve, izklaide, izglītība un arī ekonomiskā dzīve koncentrējas Rīgā un tās apkārtnē. Arī pēc pēdējiem Latvijas Biznesa gada pārskata datiem, tieši Pierīga saglabā Latvijas ekonomiskās lokomotīves lomu – šeit pagājušā gadā bija vērojams lielākais peļņas, algu un patēriņa pieaugums. Lai arī ekonomisti Latvijas reģionus vērtē kā ekonomiski trauslus, labie piemēri no Latvijas nostūriem iedvesmo.

Reformas un reģiona atbalsta pasākumi ir valsts un pašvaldību līmeņa lēmumi, kas, nenoliedzami, ir ārkārtīgi svarīgi, taču parasti – cilvēkam no malas grūtāk un lēnāk ietekmējami. Bieži vien labākais risinājums ir uzņemties iniciatīvu pašiem un darīt. Biznesa attīstīšanai kādā no Latvijas novadiem noteikti ir priekšrocības, tikai jāmāk tās saskatīt un izmantot.

Mazāk ierobežojumu

Kā atzīst vairāki Vidzemes uzņēmumi, attīstīt biznesu ārpus Rīgas, reģionā, noteikti atsevišķos aspektos ir vienkāršāk. Tā CEWOOD vadītājs Ingars Ūdris min, ka cementēto ēveļskaidu plātņu ražotnei Jaunlaicenē nav ierobežota vieta, kaut vai tīri no novietojuma viedokļa, kā arī nav tik daudz apstākļu un saskaņojumu, ar kuriem būtu jārēķinās, ja attīsta ražošanu blīvi apdzīvotā un apbūvētā vietā.

Tāpat uzņēmēji atzīst, ka mazākā pašvaldībā ir ērtāk, mobilāk un elastīgāk kārtot birokrātiskos jautājumus – pašvaldība ir pieejamāka, ātrāk var piekļūt vajadzīgajiem cilvēkiem un saņemt atbildes. Tāpat kontaktu veidošana, kas mūsdienu biznesā ir ārkārtīgi svarīga, vedas ātrāk un efektīvāk. Darbaspēka vai sadarbības partneru meklēšana veicas vieglāk, ja reģions ir labi zināms – tāpēc nereti bizness tiek uzsākts uzņēmēja dzimtajā pusē.

Ražošanas attīstības perspektīva

Lauksaimniecība, enerģētika, būvniecība – šīs ir nozares, kas reģionu griezumā bijušas TOP nozares katrā no reģioniem 2016. gadā pēc Latvijas Biznesa gada pārskata datiem. Lielākās nozares pēc neto apgrozījuma Kurzemē ir būvniecība, Latgalē – enerģētika, Zemgalē un Vidzemē – lauksaimniecība.

Kā jau bieži tiek uzsvērts – Latvijai ir jārada lielāka pievienotā vērtība saviem produktiem un jāattīsta ražošana. Attālākie reģioni no Rīgas tam ir piemēroti – gan vietas, telpas, gan darba spēka ziņā. Lai arī informācijas telpā valda priekšstats, ka lauku reģionos nav, kas strādā, projekta ietvaros intervētie uzņēmēji atzīst pretējo – par stabilu, drošu un normāli apmaksātu darba vietu laukos interese ir.

Gandarījums, ko nevar izmērīt skaitļos

Tas, kas vieno uzņēmējus ārpus Rīgas, ir patriotisms. Projekta «Novadu spēks» Vidzemes uzņēmēji vairākkārt uzsver – tas, ka viņi ar savu darbu, idejām, enerģiju un entuziasmu spēj darīt labu savam novadam un tā iedzīvotājiem, nav izmērāms skaitļos, procentos vai eiro. Laikā, kad cilvēki no Latvijas nostūriem dodas darba meklējumos uz Rīgu vai ārpus valsts, katra stabilā iespēja strādāt ir zelta vērtē. Un, kā atzīst uzņēmēji, cilvēki to novērtē. Darīt labu ne tika sev, bet arī savai valstij un novadam, ir dzinulis darbā daudziem reģionu uzņēmējiem.

Eksporta iespējas

Tas, ka uzņēmums atrodas ārpus Rīgas, noteikti nemazina tā konkurētspēju. Jā, pircējs no Pierīgas reģiona tam nebūs tik ļoti pieejams, īpaši pakalpojumu jomā, taču ar savām precēm aizsniegt Eiropu, vai pat pasauli, no Liepājas vai Alūksnes būs tikpat viegli, kā no Rīgas. Citreiz atrašanās ārpus Rīgas ir priekšrocība – izvietojot ražotni pie tranzīta ceļiem, vai tuvāk kādai sadarbības valstij, ir izdevīgāk, nekā nobāzēties jau tā pilnajā Rīgā. Pirms uzņēmuma lokācijas vietas izvēles ir jāizpēta, kas būtu piemērotākā atrašanās vieta konkrētajai nozarei un uzņēmumam.

Cilvēku spēks un uzņēmība

Kamēr dati un ekonomisti mūs nepriecē, un pat biedē, mēs izmirstam, reģioni kļūst tukšāki. Uzņēmumi, kas aktīvi rīkojas, var kalpot citiem par iedvesmu. Tāpat bieži pašvaldības cenšas izcelt un apbalvot sava reģiona uzņēmējus, kam ir izdevies sasniegt vairāk. Arī reģionu uzņēmēju dienas kalpo kā atbalsts un atspēriena punkts aktīvajiem biznesmeņiem. Ar laiku reģionālā atšķirība būtu jāmazina, taču tas nenotiks pats no sevis, tāpēc – iedvesmojies no cilvēkiem, kas dara jau tagad!

Tvnet īpašajā sadaļā «Novadu spēks» iepazīsim Latviju caur uzņēmīgiem ļaudīm, kas nebaidās darīt un iedvesmo citus. Sākam ar Vidzemi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu