Aptaukošanās epidēmija: pasaulē ir 124 miljoni bērnu ar lielu lieko svaru

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējo 40 gadu laikā pasaulē desmitkāršojies bērnu skaits, kam ir liels liekais svars. Pašlaik to skaits visā pasaulē sasniedz 124 miljonus, bet nākotnē skaitlis varētu tikai palielināties, ja netiks uzsākta nopietna cīņa ar neveselīgo pārtiku, vēsta «The Guardian».

1975.gadā pasaulē bija apmēram pieci miljoni aptaukojušos meiteņu un seši miljoni zēnu ar lielo svaru. 2016.gadā skaitļi bija daudzreiz lielāki - 50 un 74 miljoni, liecina Londonas Impērijas koledžas pētījums, kas publicēts akadēmiskajā žurnālā «Lancet».

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pārstāve Fiona Bulla sacīja, ka šobrīd prioritāte esot cīņa ar aptaukošanās epidēmijas cēloņiem - neveselīgu pārtiku un fizisko aktivitāšu trūkumu. «Produktu pieejamība, izmaksas, cenas un mārketings iespaido mūsu izvēles ikdienā,» viņa norāda.

Bulla norāda, ka vajagot ierobežot tādu ēdienu, kuros ir daudz sāls, cukura un kaloriju, reklamēšanu. Taču pasaules bagātākās valstis līdz šim nav aktīvi iesaistījušās tirgus regulēšanā, uzsver Londonas Impērijas koledžas pētījuma autors Madžids Ecati.

«Lielākā daļa turīgo valstu vilcinās pielietot nodokļus un industrijas regulas, lai mainītu ēšanas un dzeršanas paradumus, tādējādi cīnoties ar bērnu aptaukošanos,» viņš skaidro. «Kas ir vēl svarīgāk, ieviestas ļoti nedaudzas programmas, lai nabadzīgajām ģimenēm padarītu pieejamus tādus veselīgus ēdienus kā pilngraudu produkti, augļi un dārzeņi.»

Tikmēr visā pasaulē palielinās arī pieaugušo aptaukošanās rādītāji. 1975.gadā pasaulē bija apmēram 100 miljoni pieaugušo ar lielu lieko svaru, bet tagad tādu ir 671 miljons. Vēl 1,3 miljardiem pieaugušo ir palielināts ķermeņa svars, kas var novest pie veselības problēmām un turpmākas aptaukošanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu