Piedzērušos Krievijas robežsargu atzīst par vainīgu Lietuvas robežas pārkāpšanā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Lietuvas tiesa pirmdien atzinusi Krievijas robežsargu Ruslanu Peregudu par vainīgu valsts robežas pārkāpšanā, bet atbrīvojusi viņu tiesas zālē, jo viņam piespriestajā 30 dienu cietumsodā ieskaitīts laiks, ko Krievijas pilsonis jau pavadījis pirmstiesas apcietinājumā.

Kā ziņots, pirms mēneša lietuviešu robežsargi Šaķu rajonā aizturēja krietni iereibušu jaunieti bez dokumentiem, kurš bija šķērsojis Lietuvas un Krievijas robežu, pārpeldot Šešupi. Aizturētais apgalvoja, ka ir Krievijas robežsargs, un skaidroja, ka apmaldījies. Viņam tika konstatēta 1,8 promiļu reibuma pakāpe.

Par notikušo tika sākta pirmstiesas izmeklēšana, un tiesa nolēma aizturētajam kā drošības līdzekli noteikt apcietinājumu uz vienu mēnesi.

Lietuvas kriminālkodekss par nelikumīgu robežas šķērsošanu paredz naudas sodu, apcietinājumu vai brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem. Prokurors aizturētajam pieprasīja 60 dienu cietumsodu, norādot, ka robežu pārkāpis nevis parasts pilsonis, bet robežsargs, kura pienākumos ietilpst gādāt par robežas drošību.

Kā ziņu aģentūrai BNS atzinis prokurors, Peregudam piespriestais sods «analoģiskās lietās nav uzskatāms par mazu» un tiesa acīmredzot ņēmusi vērā, ka viņš savu vainu atzinis un nožēlojis.

Kā tiesā skaidroja pats Krievijas robežsargs, viņš apmaldījies un klīdis visu nakti, līdz iznācis pie upes un peldējis tai pāri, lai meklētu palīdzību un bez nodoma nonākt citā valstī. Pereguds arī lūdza lietu izskatīt paātrinātā kārtībā.

Zīmīgi, ka Pereguda aizturēšanas dienā Krievijas robežapsardzes dienesta pilnvarotais ģenerālmajors Pančenko lietuviešiem atsūtīja vairākas atšķirīga satura vēstules, lūdzot atbrīvot aizdomās turēto, ziņoja portāls «Delfi.lt». Pirmajā vēstulē Pereguds bija nosaukts vienkārši par Krievijas pilsoni, norādot, ka gan viņam pašam, gan viņa mātei ir nopietnas veselības problēmas, ka robežpārkāpums nepārprotami bijis netīšs, un lūdzot viņu izdot Krievijas Federācijai. Klāt bija pievienota ārsta uzziņa, ka Pereguds ir otrās grupas invalīds, kas augustā ārstējies slimnīcas neiroķirurģijas nodaļā.

Ģenerālis bija norādījis, ka cer uz «labas gribas izpausmi no Lietuvas puses», taču lietuviešus viņa vēstījums nepārliecināja.

Dažas stundas vēlāk ģenerālis Pančenko atsūtīja vēl vienu vēstuli, kurā jau bija atzīts, ka jaunietis ir «Krievijas Federālā drošības dienesta Kaļiņingradas robežapsardzes pārvaldes darbinieks», un lūgts «izskatīt jautājumu par viņa nogādāšanu atpakaļ Krievijas Federācijas teritorijā noteiktajā kārtībā», paužot gatavību «turpmākai sadarbībai valstu robežas režīma ievērošanas jautājumos».

Incidents notika neilgi pirms Krievijas un Baltkrievijas militāro mācību «Zapad» aktīvās fāzes sākuma, bet Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes uz šo notikumu saistību atklātībā nav norādījušas, rakstīja «Delfi.lt».

Pēc tiesas sprieduma pasludināšanas Lietuvas robežsargi Peregudu pavadīs līdz robežai un nodos Krievijas kolēģiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu