Orbāns ES tiesiskās procedūras draudus dēvē par smieklīgiem

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Komisijas (EK) draudi spert pret Ungāriju juridiskus soļus saistībā ar tās likumu, kas vērsts pret ārvalstu finansētām organizācijām, ir smieklīgi, piektdien atzina Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns.

«Tas jau no tālienes ož pēc politiskā oportūnisma,» iknedēļas radio intervijā sacīja Orbāns. «Ja mēs to uztvertu nopietni, arī mēs kļūtu smieklīgi.»

Turpinoties cīņām ap strīdīgus vērtējumus izsaukušo likumu, EK trešdien uzsāka pret Ungāriju tiesiskās procedūras otro posmu. ES uzstāj, ka ar šo likumu ir pārkāptas bloka tiesiskās normas.

EK tiesisko procedūru uzsāka jūlijā - mēnesi pēc tam, kad Ungārijas likums par nevalstiskajām organizācijām (NVO) bija stājies spēkā.

Otrdien EK nāca klajā ar tā dēvēto argumentēto atzinumu, detalizēti izklāstot bažas par likumu, kā arī aicinot ievērot ES normas šajā sakarībā.

Ungārija nav atrisinājusi problēmas, uz kurām EK norādīja jūlijā. Ungārijai tagad ir mēnesis laika, lai spertu soļus un pakļautos šīm prasībām.

Ja Ungārija to nebūs izdarījusi, EK var nodot šo lietu Eiropas Savienības Tiesai, kas savukārt var piespriest naudassodu.

Ungārijas parlamenta jūnijā, neskatoties uz starptautisko kritiku, pieņemtais likums paredz, ka NVO, kas gadā no ārvalstīm saņem vairāk nekā 24 000 eiro, jāreģistrējas kā «ārvalstu atbalstītai organizācijai». Likuma neievērošanas gadījumā organizācijai draud slēgšana.

Šīm NVO arī jāizmanto «ārvalstu atbalstītas organizācijas» zīme savās mājaslapās, preses relīzēs un publikācijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu