Turcijā arheologi atraduši 1600 gadus vecas, parazītu apsēstas kakas

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RendeUV, CC BY-SA 2.0

Arheologi Senās Romas pilsētas Sagalasas - mūsdienu Turcijas teritorijā - kanalizācijas sistēmā uzgājuši parazītu apsēstus, 1600 gadus vecus izkārnījumus.

International Journal of Paleopathology

Katrā no izkārnījumu paraugiem, kas radušies starp 2. un 6. mūsu ēras gadsimtu, pētnieki atklāja joprojām plaši sastopama parazīta «Ascaris» oliņas. Inficēšanās ar šo parazītu notiek tad, ja tiek apēstas tā oliņas, kas vēlāk cilvēka vai dzīvnieka organismā attīstās par tārpiem, tomēr mūsdienās pastāv efektīvas zāles, kas īsā laikā var cilvēka organismu no šiem parazītiem atbrīvot.

Līdz ar parazītiem, pētnieki izkārnījumos atrada arī dažādas baktērijas, kas izraisa caureju, piemēram, «Giardia duodenalis», kas arī bieži sastopama mūsdienās.

Abas atklātās infekcijas bieži var neizraisīt cilvēkam nekādus saslimšanas simptomus, uzturoties cilvēka organismā tikai vairošanās nolūkos. Eksperti arī skaidro, ka nav iespējams noteikt, no cik daudziem cilvēkiem šie izkārnījumu paraugi ir nākuši.

Pētījuma autori skaidro, ka šīs infekcijas var izraisīt higiēnas trūkums, cilvēka izkārnījumu lietošana augsnes bagātināšanā, kā arī vannošanās kopā ar parazītu nēsātājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu