Pāvests Francisks vizītē Kolumbijā centīsies samierināt valdību un tautu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks trešdien dodas vizītē uz Kolumbiju, kur aicinās politiskos līderus risināt sociālās un ekonomiskās problēmas, kas izraisīja gadiem ilgo konfliktu starp Kolumbijas valdību un kreiso nemiernieku grupējumiem, un lūgs kolumbiešus līdzsvarot savu vēlmi pēc taisnīguma ar piedošanu.

Kolumbijas valdība un kreiso nemiernieku grupējums «Nacionālās atbrīvošanās armija» (ELN) ir vienojies par pamieru no 1.oktobra līdz 12.janvārim, ko pēc termiņa beigām iespējams pagarināt.

Gadu pēc tam, kad Kolumbijas valdība parakstīja miera līgumu ar komunistu teroristisko grupējumu «Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki» (FARC), valstī joprojām trūkst vienprātības par to, kā risināt situāciju tālāk. Pat katoļu baznīcas augstākās aprindās sašķēlis jautājumā par to, vai valdība nav izrādījusi pārāk lielu mīkstsirdību pret komunistu kaujiniekiem, kas vainojami daudzos noziegumos.

FARC kaujinieki tikmēr ir nolikuši ieročus un sāk atgriezties civilajā dzīvē.

Videovēstījumā Kolumbijas vizītes priekšvakarā pāvests aicināja visus kolumbiešus spert pirmo soli un izrādīt savstarpēju pretimnākšanu miera un nākotnes vārdā.

Francisks norādīja, ka Kolumbija ir ļoti ilgi gaidījusi uz mieru un pūlējusies to panākt.

«Stabilu un ilgstošu mieru, lai varam (..) izturēties viens pret otru kā brāļi, nevis ienaidnieki,» norādīja pāvests.

Kolumbijas bijušais prezidents Alvaro Uribe, kurš asi kritizē valdības noslēgto miera līgumu ar FARC, otrdien nosūtīja pāvestam vēstuli, kurā pauda bažas, ka šī vienošanās palielinājusi narkotiku kontrabandu un radījusi ekonomisko nedrošību, kam var būt postošas sekas.

Uribe vēstulē norādījis, ka visi vēlas mieru, taču tas jāpanāk ar likumiem un apņēmību pasargāt sabiedrību no vardarbības.

Plānots, ka Francisks uzturēsies Kolumbijā piecas dienas, kuru laikā beatificēs divus kolumbiešu priesterus, kuri tika nogalināti konfliktā, kas kopumā laupījis dzīvību vairāk nekā 250 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu