LLKC: Augļu un ogu raža šogad būs par 40-80% mazāka nekā pērn

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Augļu un ogu raža atkarībā no kultūras šogad būs no 40% līdz 80% mazāka nekā pērn, savukārt dārzeņu raža kritīsies par 20-30%, liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) dārzkopības ekspertu veiktie apsekojumi.

LLKC eksperti ir secinājuši, ka laika apstākļu dēļ starp ogulājiem daļēji cieta sarkanās jāņogas un upenes, kurām veidojās īsāki ķekari. Ievērojami cietušas ērkšķogas. Nopietns ražas samazinājums bijis vasaras avenēm, bet labākas ražas izredzes paredzamas rudens avenēm. Būtiski bojājumi bijuši arī agro zemeņu šķirnēm, pārējām šķirnēm situācija reģionos atšķiras no ieguldītā darba stādījumu aizsardzībā pret aukstumu.

Tāpat LLKC dārzkopības ekspertu veiktie apsekojumi liecina, ka šogad ievērojami cietušas purvos stādītās krūmmellenes. Neliels ražas samazinājums gaidāms arī dzērvenēm un smiltsērkšķiem, turpretī vidējs - pīlādžu stādījumos. Patukši ogu ķekari esot arī plūškokiem.

«Ļoti smagi cietuši kauleņkoki, īpaši saldie ķirši un plūmes, kuras atsevišķās vietās pat neatmaksājas novākt. Relatīvi mazāk cietuši skābie ķirši. Slikta situācija ir ar bumbierēm, daudzviet koki ir pilnīgi tukši vai tajos ir tikai pa kādam auglim. Cerīgāka situācija ir ar āboliem, jo ražas samazinājums atkarībā no bojājuma pakāpes paredzams no 30-50%,» pastāstīja LLKC vecākais dārzkopības speciālists Māris Narvils.

LLKC dārzkopības ekspertu veiktie apsekojumi liecina, ka visvairāk vēsajā pavasarī un vasaras sākumā cieta agro dārzeņu stādījumi un sējumi, tādēļ to ražas bija niecīgākas un novēlojušās par vairākām nedēļām. Laba raža gaidāma galviņkāpostiem, vēlajiem ziedkāpostiem, burkāniem, sarkanajām bietēm, puraviem. Turpretī sīpolu raža, it īpaši tur, kur saimnieki netika galā ar slimībām, būs vidēja. Neraugoties uz to, ka arī ķiploki cieta no slimībām, to mazāk nebūs, jo pieaugušas stādījumu platības.

Nopietnu negatīvo ietekmi vēsie laika apstākļi atstājuši uz siltumu mīlošām dārzeņu kultūrām, jo sevišķi ķirbjiem un kabačiem, bet vēsās un mitrās vasaras dēļ cieš arī gurķi. Labvēlīgi apstākļi pašlaik ir balto redīsu izaudzēšanai rudenī. Kartupeļiem raža briest laba, ar nosacījumu, ka veiksmīgi apkarota kartupeļu lakstu puve. Ja rudens laika apstākļi būs nelabvēlīgi, problēmas var sagādāt kartupeļu vēlāka novākšana un uzglabāšana, jo tas radīs problēmas ar mizas nobriešanu.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijas teritorijā. Tā pastāvēšanas mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu