Polija nespēj sadarboties ar Krieviju Smoļenskas aviokatastrofas lietā

LETA/KORESPONDENT.NET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar Krieviju Smoļenskas aviokatastrofas izmeklēšanas lietā nav iespējams sadarboties, intervijā ziņu aģentūrai «RIA Novosti» atzinis Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis. «Septiņu gadu laikā mēs nespējam iegūt informāciju no Krievijas, nevaram saņemt dokumentus, lidmašīnas atlūzas, mums nav iespēju sadarboties ar Krievijas justīcijas orgāniem, lai saņemtu informāciju par to, kāpēc notika katastrofa,» skaidroja ministrs.

Viņš uzsvēra, ka tas rada problēmas Maskavas un Varšavas divpusējām attiecībām.

Pievēršoties notikumiem Ukrainā, ministrs intervijā norādīja, ka tas nav iekšpolitisks konflikts, bet gan tieša agresorvalsts Krievijas intervence.

«Sāksim ar to, ka noteiksim problēmas. Nav nekādas Ukrainas krīzes, ir Krievijas agresija pret Ukrainu. Krievija nosūtīja savu karaspēku, lai sagrābtu Krimu, Krievija iniciēja sacelšanos Donbasā,» sacīja Vaščikovskis.

«Tā nav problēma Polijai, tā ir problēma starptautiskajai sabiedrībai, ka Krievija ir pārkāpusi starptautiskās tiesības un starp Krieviju un Ukrainu noslēgtos divpusējos likumdošanas aktus. Un mums šie fakti ir jāatzīst,» uzsvēra ministrs.

Smoļenskas aviokatastrofa notika 2010.gada 10.aprīlī. Avārijā gāja bojā visi 96 lidmašīnā esošie cilvēki, arī Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un daudzas citas augsta ranga Polijas amatpersonas.

Polijas labējā spārna politiķi uzskata, ka aviokatastrofa nebija negadījums, neraugoties uz to, ka Polijas un Krievijas izmeklētāji atzinuši, ka tā notika pilota kļūdas, slikto laikapstākļu un sliktās gaisa satiksmes kontroles rezultātā.

Polijā 2015.gada beigās pie varas nākot konservatīvajai valdībai, aviokatastrofas izmeklēšana tika atsākta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu