ZM aicina noteikt līdz 2030.gadam īstenojamās Latvijas Bioekonomikas stratēģijas iespējamos attīstības virzienus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zemkopības ministrija (ZM) aicina aktualizēt bioekonomikas nozīmīgumu Latvijā un noteikt «Latvijas Bioekonomikas stratēģijas 2030» (LIBRA) iespējamos attīstības virzienus līdz 2030.gadam, liecina valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais ZM informatīvais ziņojums.

LIBRA izstrādi iezīmē «Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030 gadam» (Latvija 2030) , kurā minēts, ka Latvijas dabas kapitāls ir salīdzinoši labā stāvoklī, tomēr nepietiekami izmantots un apsaimniekots. Lai sasniegtu «Latvija 2030» mērķi – būt Eiropas Savienības (ES) līderei dabas kapitāla saglabāšanā, palielināšanā un ilgtspējīgā izmantošanā, ZM ieskatā ir nepieciešams aktualizēt bioekonomikas nozīmīgumu Latvijā un noteikt iespējamos attīstības virzienus līdz 2030. gadam.

ZM skaidro, ka stratēģijas īstenošanas periods izvēlēts līdz 2030.gadam, jo ir mainījies ārējais politiskās plānošanas konteksts un tas paredz pāreju uz oglekļa mazietilpīgas ekonomikas attīstību līdz 2050.gadam.

Ar LIBRA tiek plānota sasniegt mērķus, kas izvirzīti stratēģijas «Eiropa 2020» pamatiniciatīvās «Inovācijas savienība» un «Resursu ziņā efektīva Eiropa». Tāpat ar stratēģiju paredzēts sasniegt mērķus, kas ietverti Eiropas Bioekonomikas stratēģijā un tās Rīcības plānā noteiktajās prioritātēs - investīcijas pētniecībā, inovācijās un prasmēs, ciešāka saikne starp dažādām rīcībpolitikām un ieinteresēto pušu iesaistīšana, kā arī tirgu un konkurētspējas pilnveidošana bioekonomikā.

LIBRA vīzija paredz, ka Latvijas bioekonomikas nozares kļūst par inovāciju līderēm dabas kapitāla vērtības saglabāšanā, palielināšanā un efektīvā un ilgtspējīgā izmantošanā Baltijas valstīs.

Tāpat LIBRA ir ilgtermiņa stratēģija vienam no Latvijas prioritārajiem ekonomikas attīstības virzieniem - «Zināšanu ietilpīga bioekonomika», kas ietverts «Viedās specializācijas stratēģijā». Šajā stratēģijā ir iezīmēti bioekonomikas attīstības mērķi, virzieni un konceptuālie pasākumi.

ZM ieskatā bioekonomikas stratēģijas virzieni jāņem vērā, nākotnē izstrādājot Latvijas plānošanas dokumentus.

LIBRA mērķi ir īstenojami trīs galvenajās jomās - nodarbinātības veicināšana un saglabāšana bioekonomikas nozarēs, bioekonomikas produktu pievienotās vērtības palielināšana vismaz līdz 3,5 miljardiem eiro 2030.gadā, kā arī bioekonomikas eksporta produkcijas vērtības palielināšana vismaz līdz deviņiem miljardiem eiro 2030.gadā.

Tomēr, pēc ZM paustā, bioekonomikas nozaru attīstība, iespējams, būtu vēl straujāka, ja būtu izstrādāts redzējums par biomasas izmantošanas pieprasījumu arī tādās nozarēs kā enerģētika, būvniecība, tekstilrūpniecība, ķīmiskā un farmaceitiskā rūpniecība, un citās.

LIBRA izstrādē par pamatu ir ņemtas atziņas no Eiropas Savienības (ES) Stratēģijas Baltijas jūras reģionam politikas jomas «Bioekonomika – lauksaimniecība, mežsaimniecība un zivsaimniecība» vadlīnijām, kā arī Eiropas Komisijas 2015.gadā izstrādātajā Aprites ekonomikas pakotnē un Klimata politikas plānošanas dokumentos ietvertās atziņas.

LIBRA ir sagatavota, ievērojot Latvijas Nacionālajā attīstības plānā 2014.–2020.gadam atspoguļotos rādītājus un bioekonomikas nozaru attīstības izvērtējumu Latvijas Lauku attīstības programmā 2014.–2020.gadam , Rīcības programmā zivsaimniecības attīstībai 2014.–2020.gadam un Meža un saistīto nozaru attīstības pamatnostādnēs 2015.–2020 gadam.

Vienlaikus stratēģijas izstrādē ņemti vērā arī tādi politikas dokumenti kā «Informatīvais ziņojums par Viedās specializācijas stratēģijas izstrādi» un «Zinātnes un tehnoloģijas attīstības un inovācijas pamatnostādnes 2014.–2020. gadam».

LIBRA sagatavošanā tika izmantots Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) 2016.gada pētījums «Lauksaimniecības attīstības prognozēšana un politikas scenāriju izstrāde līdz 2050.gadam», kurā ietvertas lauksaimniecības sektora attīstības ilgtermiņa prognozes, kā arī citu pētījumu rezultāti.

Ņemot vērā, ka iepriekšminētajos politikas plānošanas dokumentos ir dota vispusīga statistisko datu analīze un rezultātu vizualizācija, tad atsevišķa sadaļa par statistikas analīzi LIBRA netiek iekļauta.

ZM norāda, ka LIBRA izstrāde ietverta kā uzdevums Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZSS) valdības deklarācijā.

Par LIBRA sagatavošanu atbildīga ir ZM, savukārt par dokumenta tehnisko sagatavošanu atbildīga ir LLU.

LIBRA sagatavošanā tika iesaistītas saistīto nozaru asociācijas, zinātniskās institūcijas, kā arī ZM vadītās starpministriju vadības grupas pārstāvji no Ekonomikas ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Labklājības ministrijas un Pārresoru koordinācijas centra.

Informatīvais ziņojums izsludināts valsts sekretāru sanāksmē, tas vēl jāskata valdībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu