Kurpes un zābaki iekštelpās: Kāpēc citi tos nēsā un kādu ļaunumu tas nodara?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lian Jonkman

Filmās, seriālos un realitātes šovos bieži vien nākas redzēt, kā amerikāņi, ierodoties savās mājās, nenovelk apavus un turpina soļot virtuves vai viesistabas virzienā. Nereti redzēti gadījumi, kad apavi netiek novilkti, pat zvilnot dīvānā vai gultā. Lielākajai daļai latviešu šī lieta visdrīzāk nav izprotama, savukārt, to, ka tas nav higiēniski pierāda arī Arizonas universitātē nule kā veiktais pētījums.

Ne tikai amerikāņi, bet arī citi ārzemēs dzīvojošie bieži vien, ienākot mājās, nenovelk apavus, tomēr patiesībā tas ir pat ļoti ieteicams. Kā jau noprotams, šādā veidā mājās tiek ienestas tūkstošiem baktērijas.

Pētījums, kas veikts Arizonas universitātē, atklāja, ka uz apavu zolēm ir vidēji 421 tūkstotis vismaz deviņu dažādu veidu baktēriju. Tai skaitā baktērijas, kas var izraisīt zarnu infekcijas, caureju, meningītu, elpošanas ceļu infekcijas, kā arī urīnceļu infekcijas.

«Mēs staigājam pa putnu un suņu izkārnījumiem, kā arī pa mikrobiem uz publisko tualešu grīdas,» situāciju komentē viena no pētījuma autorēm Kellija Reinoldsa, norādot, ka, staigājot, piemēram, pa koku lapām vai gruvešiem, baktērijas tikai barojas un aug.

Vēl kādā pētījumā Beiloras universitātē tika secināts, ka toksīni no asfaltētiem ceļiem var palielināt risku saslimt arī ar vēzi.

«Padomājiet par lietus ūdeni uz ielas. Tajā var būt benzīns un ķimikālijas, kas nokļūst uz jūsu kurpēm un pēc tam var tikt ienestas jūsu mājās,» cilvēkus, kas nēsā ielas apavu iekštelpās, brīdina Reinoldsa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu