Netanjahu Budapeštā nosoda ES kritiku pret Izraēlu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu trešdien Budapeštā nosodīja Eiropas Savienības (ES) atkārtoto kritiku pret Izraēlu kā anomāliju un aicināja Briseli pārvērtēt savas attiecības ar ebreju valsti.

ES ir vairākkārt nosodījusi Izraēlas veikto kolonistu mājokļu būvniecību okupētajās teritorijās un valdībai kritisku pilsoniskās sabiebrības grupu apspiešanu.

«Tur ir anomālija. Rietumeiropa mūs bieži kritizē, daudz biežāk nekā jebkuru citu vietu pasaulē. Izraēla ir Eiropas un Rietumu vērtību bastions ļoti tumšas vietas pašā centrā,» Netanjahu paziņoja, turpinot trīs dienu vizīti Ungārijā.

«Eiropai pienācis laiks pārvērtēt savas attiecības ar Izraēlu,» aicināja premjerministrs.

Netanjahu komentāri izskanēja pēc tikšanās ar Višegrādas grupas valstu līderiem.

Viņš arī slavēja grupas valstis - Čehiju, Poliju, Slovākiju un Ungāriju - par Izraēlas vairākkārtēju atbalstīšanu ES sanāksmēs. Višegrādas grupai šobrīd ir sarežģītas attiecības ar Briseli, tostarp imigrācijas jautājuma dēļ.

Politikas vērotāji norāda, ka Izraēla cenšas izveidot ciešākas attiecības ar valstīm, kuras starptautiskos forumos varētu aizstāvēt tās intereses.

«Ar to atbalstu ES būs grūtāk pieņemt Izraēlai kritiskas rezolūcijas,» Austrijas laikrakstam «Kurier» skaidroja Tuvo Austrumu reģiona eksperts Pēters Lintls.

Netanjahu ir pirmais Izraēlas līderis, kurš apmeklējis Budapeštu kopš komunistiskā režīma krišanas 1989.gadā.

Tikmēr Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, kurš aktīvi iestājies pret musulmaņu imigrāciju, Netanjahu nosauca par patriotu

«Mēs atbalstām Izraēlas vēlmi aizsargāt ārējās robežas,» uzsvēra Orbāns, kura vadītā valdība ir uzstādījusi žogu, lai valstī neielaistu nelegālos imigrantus.

«Ja Eiropa nesadarbojas ar Izraēlu, tā soda pati sevi,» piebilda Ungārijas premjerministrs.

Netanjahu vizīte Ungārijā notiek brīdī, kad Orbāns iesaistījies cīņā pret Ungārijā dzimušo ebreju izcelsmes finansistu Džordžu Sorosu. Daudzi Ungārijas ebreji ir vainojuši Orbānu par nereaģēšanu uz antisemītismu vai pat tā veicināšanu.

Tomēr Netanjahu otrdien aizstāvēja Orbānu, norādot, ka Ungārija, kas ir modernā politiskā cionisma dibinātāja Teodora Hercla dzimšanas vieta, ir priekšējās līnijās to valstu vidū, kas cīnās pret anticionismu.

Netanjahu vizītes priekšvakarā Izraēlas Ārlietu ministrija apsauca savu vēstnieku Budapeštā, kurš bija iesaistījies pret ASV miljardieri Džordžu Sorosu vērstās Ungārijas valdības kampaņas kritizēšanā.

Ministrija svētdien norādīja, ka Sorosa kritizēšana ir leģitīma un nav nekādā ziņā saistīta ar antisemītismu. Ministrija arī atzina, ka Soross «pastāvīgi grauj Izraēlas demokrātiski ievēlētās valdības, finansējot organizācijas, kas nomelno Izraēlas valsti un cenšas liegt tai tiesības sevi aizstāvēt».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu