Itālijā ierosināts likumprojekts pret viltus ziņu izplatīšanu internetā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Itālijā ierosināts likumprojekts, kas paredz sodīt blogerus un sociālo mediju lietotājus par viltus ziņu izplatīšanu, piemērojot naudassodu vai ieslodzījumu.

«Internets ir džungļi un mums nepieciešams likums, lai tos regulētu,» sacīja likumprojekta autore, bijusī populistiskās Pieczvaigžņu kustības (M5S) locekle senatore Adele Gambaro.

Likumprojekts paredz 5000 eiro sodanaudu tiem, kas publicē internetā «nepatiesas, pārspīlētas vai tendenciozs ziņas, kas satur acīmredzami nepamatotus vai viltus datus vai faktus». Likumprojekts paredz arī vismaz gadu ilgu cietumsodu, ja šīs ziņas saceļ paniku sabiedrībā vai maldina sabiedrisko domu.

Līdz 10 000 eiro liela sodanauda un vismaz divu gadu ilgs cietumsods paredzēts par naida kampaņām pret personām vai kampaņām, kas grauj demokrātisko procesu.

Paredzēts, ka likumprojekts neattieksies uz žurnālistiem, jo viņu profesija jau ir noregulēta, un tiesām būs jālemj, kas uzskatāmas par viltus ziņām, sacīja Gambaro.

Likumprojekts arī paredz 5000 eiro sodanaudu interneta uzņēmumiem, kuri nedzēš materiālu, kas tiek uzskatīts par pretlikumīgu.

Gambaro sacīja, ka likumprojekta izstrādē iedvesmojusies no Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas (EPPA) janvārī pieņemtās rezolūcijas. Politiķe sacīja, ka viņas iecerei ir vairāku partiju atbalsts un tā var kalpot par piemēru arī citām valstīm.

EPPA rezolūcijā nosodītas «interneta mediju kampaņas, kuru mērķis ir maldināt sabiedrības daļas ar tīšuprāt neobjektīvu vai nepatiesu informāciju, naida kampaņām (..) ar mērķi kaitēt demokrātiskajiem politiskajiem procesiem».

Tiesiski nesaistošajā rezolūcijā Eiropas Padomes dalībvalstis tika aicinātas sākt «diskusijas par normām un mehānismiem, kas nepieciešami, lai novērstu informācijas sagrozīšanas risku un manipulēšanu ar sabiedrības domu.»

Tomēr kritiķi, tostarp M5S, uzskata Gambaro likumprojektu par draudu vārda brīvībai.

Žurnālistikas blogs «Valigia Blu» jautāja, vai par apvainojošu uzskatāma materiāla retvītošana var kādu novest cietumā, un norādīja, ka šāds scenārijs piedienas autoritāriem režīmiem, nevis liberālai demokrātijai.

Viltus ziņu problēma ir aktuāla daudzviet pasaulē un pastāv bažas, ka interneta propaganda, iespējams Krievijas sponsorēta, sekmējusi Donalda Trampa uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās un «Breksita» referenduma rezultātu.

Tīmekļa vietne «Buzzfeed» ir apsūdzējusi M5S plaša viltus ziņu, sazvērestības teoriju un prokremlisku stāstu izplatīšanas tīkla izveidošanā.

Partija šīs apsūdzības noliedza, tomēr jautājumi par tās slepeno struktūru paliek aktuāli.

Gambaro, kura 2013.gadā tika izslēgta no M5S par partijas dibinātāja Bepes Grillo kritizēšanu televīzijā, sacīja, ka viņas rosinātā likumprojekta pieņemšana pirms nākamgad plānotajām parlamenta vēlēšanām varētu palīdzēt dezinficēt priekšvēlēšanu kampaņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu