Vai plaušas atkopjas pēc smēķēšanas atmešanas?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Zināms, ka smēķēšana vislielāko ļaunumu nodara cilvēka elpceļiem un plaušām, tomēr ir arī labā ziņa – pēc smēķēšanas atmešanas plaušas lielākoties spēj pašas atkopties, raksta izdevums «Live Science».

ASV zinātnieks un pulmonologs Normans Edelmans stāsta, ka cigarešu dūmos esošās ķīmiskās vielas, ko smēķētājs ievelk plaušās, apdedzina un traumē plaušu virsmu. Skropstiņepitēlija šūnas, kas klāj elpošanas orgānus un palīdz tiem atbrīvoties no putekļiem, vairākas stundas pēc smēķēšanas ir paralizētas un nespēj pilnvērtīgi veikt savu funkciju. Tāpat arī smēķētāju elpceļi un plaušas pastiprināti izstrādā gļotas, kas traucē skropstiņepitēlija šūnām pilnvērtīgi veikt savu darbu.

Viss iepriekšminētais smēķētāju noved pie smēķēšanai raksturīgajām blakusparādībām – klepus, apgrūtinātas elpošanas un dažādām plaušu infekcijām.

Tomēr pēc tam, kad smēķētājs ir atbrīvojies no netikuma, skropstiņepitēlija atjaunojas un spēj atkal pilnvērtīgi attīrīt plaušas no liekajām gļotām un putekļiem.

«Jau dažas dienas pēc smēķēšanas atmešanas cilvēks jutīs, ka fiziskas aktivitātes laikā elpot ir kļuvis vieglāk. Pagaidām vēl nav skaidrs, kāpēc tā notiek. Iespējams, tas saistīts ar to, ka no asinsrites pazūd karbona monoksīds, kas ir viena no kaitīgākajām ķimikālijām cigaretes dūmos. Liela nozīme ir arī tam, ka skropstiņepitēlija šūnas ir atjaunojušās un aktīvi strādā pie plaušu attīrīšanas,» secina Edelmans.

Smēķēšanas atmešana par 50% samazina risku saslimt ar plaušu vēzi, tomēr jāatceras, ka risks nekad nepazūd pilnībā.

Cilvēka organisms ir spēcīgāks un spēj atjaunot daudzus bojātos orgānus labāk, nekā mēs domājam, tomēr, jo ilgāk cilvēks smēķē, jo lielāka iespēja, ka plaušas var neatkopties pilnībā. Tiesa, atmest smēķēšanu jebkurā gadījumā ir laba doma, jo progress pašsajūtas kvalitātē būs pamatīgi jūtams.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu