«Skonto Group» apgrozījums nākamgad plānots € 350 miljonu apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Ražošanas, inženierijas un projektu vadības uzņēmumu grupas «Skonto Group» deviņu uzņēmumu plānotais kopējais apgrozījums 2018.gadā ir 350 miljoni eiro, šodien žurnālistiem sacīja «Skonto Group» īpašnieks Guntis Rāvis.

Savukārt šogad «Skonto Group» uzņēmumu kopējo apgrozījumu plānots palielināt līdz 200 miljoniem eiro, no tiem vairāk nekā 90 miljoni eiro jeb 46% būs apgrozījums eksporta tirgos.

«Attīstot līdzšinējo tempu darbības paplašināšanai ārvalstīs, prognozēju, ka 2022.gadā grupas kopējais apgrozījums pārsniegs 500 miljonus eiro un 82% no tā veidos apgrozījums ārvalstu tirgos,» sacīja Rāvis.

Viņš informēja, ka «Skonto Group» ir veidojusies pēdējo piecu gadu laikā un patlaban var teikt, ka tā ir noformējusies. Drīzumā «Skonto Group» tiks reģistrēta kā juridiska persona - holdinga kompānija, kas pārvalda deviņus grupā ietilpstošos uzņēmumus.

«Pēdējo piecu gadu laikā arvien intensīvāk sākām strādāt ārvalstu tirgos, jo Latvijas tirgus ir pārāk mazs. Grupas kompānijas jau sen ir pāraugušas mūs valsti un pieprasītas citos tirgos. Savukārt ārzemju tirgi vēlās kontaktēt ar struktūru, kurai ir vismaz 100 miljonu eiro apgrozījums. Pie šāda apmēra ārvalstu partneri sāk runāt par nopietnākām lietām, līdz tam ir iespējami tikai nelieli palīgdarbi. Grupas izveide būtībā bija ārzemju partneru pamudinājums, jo grupas uzņēmumi sniedz kompleksu pakalpojumu un ārzemēs jau kādu laiku šīs kompānijas uztvēra kā grupu,» «Skonto Group» izveides nepieciešamību skaidroja Rāvis.

Viņš piebilda, ka grupā turpinās darboties deviņas atsevišķas sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA), jo katrai no tām ir savādāks darbības veids un cita akcionāru struktūra, bet visas šīs kompānijas apvienos «Skonto Group».

«Pārsvarā strādāsim uz eksportu, kur ūdeņi ir dziļāki un plašāki. Savukārt grupā esošais būvuzņēmums SIA «Skonto būve» paliks darbībai Latvijas tirgū, tā apgrozījums būs atkarīgs no Latvijas tirgus apmēra. 2015.gadā, kad bija daudz pasūtījumu, apgrozījums sasniedza 100 miljonus eiro, pērn nokrita līdz 31 miljonam eiro. Šogad prognozētais apgrozījums būs ap 50 miljoniem eiro,» stāstīja Rāvis.

«Skonto Group» īpašnieks norādīja, ka patlaban uzņēmumu grupai ir aptuveni 100 objekti ārvalstīs un tikai pieci objekti Latvijā. «»Skonto būves» objekti Latvijā ir skola, bērnudārzs, dušas telpa NATO kazarmās, ugunsdzēsēju depo, rūpnīcas rekonstrukcija. Tie nav lieli objekti. Savukārt Stokholmā mums ir ap 30 objektiem, Londonā ap 15 objektiem, ir objekti Norvēģijā, Somijā,» sacīja Rāvis.

Viņš norādīja, ka 2016.gada rezultāti un apgrozījums ārvalstīs apstiprina izvēlētās stratēģijas pareizību attiecībā uz jaunu tirgu apgūšanu un «Skonto Group» uzņēmumu konkurētspēju pat tādos jau piesātinātos tirgos kā Lielbritānija un Skandināvija. «Mūsu vērtība ir kvalitāte un spēja piedāvāt kompleksus risinājumus grupas ietvaros, un šobrīd jau esam ieguvuši plašu pozitīvu atpazīstamību lielākajos Eiropas tirgos, piemēram, Vācijā, Apvienotajā Karalistē un Ziemeļeiropā,» sacīja Rāvis.

Jautāts, vai ir plānoti kādi jauni eksporta tirgi, Rāvis norādīja, ka notiek pārrunas par vairāku viesnīcu būvniecību Izraēlā, notiek sarunas par ieiešanu ASV tirgū, Islandē jau tiek slēgti līgumi, notiek pārrunas ar Japānu. «Lielākās cerības saistu ar ASV tirgu, jo tas ir bezizmēra,» sacīja Rāvis.

«Būvniecības sektoram patlaban ir laba situācija, jo agrāk mūs nelaida iekšā Skandināvijā, kur būvēšana nebija aktuāla. Tagad milzīgs būvniecības bums ir visur pasaulē. Zviedrija intensīvi attīsta īres tirgus, kas patlaban neeksistē. Liels pieprasījums pēc dzīvokļiem ir Apvienotajā karalistē, Londonā vien nākamajos piecos gados plāno uzbūvēt miljonu dzīvokļu. Arī «Skonto Group» ir daudzi jauni pasūtījumi Lielbritānijā - būvēsim kopmītnes Londonā, piecos gados plānots uzbūvēt 5000 īres dzīvokļus Londonā un Mančesterā, kas veidos daudzu simtu miljonu apgrozījumu,» stāstīja Rāvis.

Viņš norādīja, ka nākamo divu gadu laikā plānotās grupas investīcijas eksporta tirgu attīstībā sasniegs 10 miljonus eiro. Jau patlaban trīs miljoni ir investēti uzņēmuma «Skonto Plan» jaunajā ražotnē un uzņēmuma «Skonto Prefab» jaunajā vertikālajā dzelzsbetona paneļu liešanas iekārtā, palielinot ražošanas jaudu par 30%. «Tik neliels investīciju apjoms tuvākajos gados plānots tādēļ, ka galvenās investīcijas jau tika veiktas iepriekšējos piecos gados - uzbūvētas ražotnes, iegādāti darbgaldi un datorprogrammas,» sacīja Rāvis.

Pagājušajā gadā «Skonto Group» apgrozījums sasniedza 135,5 miljonus eiro, no tiem 61,5 miljoni eiro bija apgrozījums ārvalstīs, kas pērn auga par 30% salīdzinājumā ar 2015.gadu.

«Skonto Group» ir deviņu ražošanas, inženierijas un projektu vadības uzņēmumu grupa, kas piedāvā visaptverošus risinājumus būvniecības un nekustamo īpašumu attīstīšanas vajadzībām. Grupā ir nodarbināti vairāk nekā 1500 cilvēku, no tiem vairāk nekā 200 inženieru un aptuveni 700 ražošanas darbinieku. «Skonto Group» ietilpst uzņēmumi «Skonto būve», «Skonto Plan», «Skonto Prefab», «Skonto Construction Products», «SBC Construction», «Latvijas Energoceltnieks», «Skonto Cross Timber Systems», «Forta Modular» un «Forta Medical».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu