Rīgas brīvostas pārvaldnieka amatam izvirza LDz padomes priekšsēdētāju Zeltiņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Baiba Aprāne / LETA

Rīgas brīvostas pārvaldnieka amata pretendentu atlases komisija par labāko kandidātu atzinusi AS «Latvijas dzelzceļš» (LDz) padomes priekšsēdētāju Ansi Zeltiņu.

Komisijas priekšsēdētājs, Latvijas Jūras administrācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Krastiņš aģentūrai LETA nedēļas sākumā pastāstīja, ka no sākotnējiem 24 kandidātiem potenciālo Rīgas brīvostas pārvaldnieku liste tika sašaurināta līdz trim cilvēkiem.

Savukārt šodien Krastiņš informēja, ka pēc intervijām konkursa komisija vienprātīgi izraudzījusies vienu kandidātu, kurš atbilstoši izstrādātajam nolikumam guvis pārliecinoši lielāku punktu skaitu nekā pārējie pretendenti. Par izraudzīto kandidātu paziņots Rīgas brīvostas valdei.

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja Andra Amerika (GKR) padomnieks Mareks Gailītis aģentūrai LETA apstiprināja, ka osta šo informāciju saņēmusi un piedāvātais kandidāts ir Zeltiņš.

Gailītis pastāstīja, ka pašreiz Ameriks vēl nevar komentēt Zeltiņa kandidatūru, jo viedokli varēs noformulēt pēc kandidāta redzējuma uzklausīšanas Rīgas brīvostas valdes sēdē.

Pēc divām nedēļām, 28.jūnijā, notiks Rīgas brīvostas valdes sēde, uz kuru uzaicināts Zeltiņš sniegt savu redzējumu. Amerika ieskatā kandidātam jāsaņem vienbalsīgs ostas valdes atbalsts - ja tas notiks, Zeltiņa apstiprināšanai Rīgas brīvostas pārvaldnieka amatā atbilstoši likumam tiks prasīts satiksmes ministra saskaņojums.

LDz mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka Zeltiņš ieguvis maģistra grādu biznesa vadībā Salfordas universitātē (Mančestra, Lielbritānija) un profesionālo maģistra/bakalaura grādu jūras transportā Latvijas Jūras akadēmijā.

Zeltiņš kopš 2000.gada strādājis jūras transporta jomā dažādos šīs nozares uzņēmumos, tostarp Latvijas Jūras administrācijā, kā arī AS «Latvijas kuģniecība» meitasuzņēmumos «LSC Marine training» un «LSC Shipmanagement». Starptautisku pieredzi viņš guvis, būdams Satiksmes ministrijas transporta nozares padomnieks Latvijas pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā.

Kā ziņots, pretendentiem attiecīgajā konkursā nepieciešama augstākā akadēmiskā vai otrā līmeņa profesionālā izglītība vadībzinātnēs, finansēs, ekonomikā vai inženierzinātnē, savukārt izglītība, kas saistīta ar transporta nozari (ostu pārvaldība, transports un loģistika) vai jūrniecību (navigācija, kuģu vadība) tiks uzskatīta par priekšrocību.

Tāpat kandidātiem uz Rīgas brīvostas pārvaldnieka amatu nepieciešama vismaz piecu gadu profesionālā pieredze vadošos amatos liela mēroga kapitālsabiedrībās vai publiskā sektora iestādēs vai organizācijās. Pretendentam noteiktas arī augstas prasības valodu zināšanām - gan valsts valodas zināšanas augstākajā līmenī, gan vismaz angļu un krievu valodas prasmes.

Attiecībā uz pretendenta specifiskajām, ar nozari saistītajām zināšanām un kompetencēm tiek pieprasīta dziļa izpratne par ostu darbību un reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem, pieredze stratēģiskās attīstības vadības, finanšu un plānošanas jautājumos, starptautiskas sadarbības pieredze, kas pretendentam būs jāpamato rakstveidā, kā arī nevainojama reputācija.

Tāpat vēstīts, ka Rīgas brīvostas valde līdz ar prasību apstiprināšanu pretendentiem konkursā nolēma mainīt ostas pārvaldnieka amata atalgojumu, to turpmāk pielīdzinot Ventspils brīvostas pārvaldnieka atalgojumam, aģentūru LETA iepriekš informēja brīvostas valdes priekšsēdētāja Amerika padomnieks Gailītis. Viņš gan neatklāja nedz līdzšinējo Rīgas brīvostas pārvaldnieka amata atalgojumu, nedz to, kāds tas būs pēc izmaiņām.

Savukārt no Ventspils brīvostas ilggadējā pārvaldnieka Imanta Sarmuļa Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniegtās deklarācijas par 2016.gadu izriet, ka algā no brīvostas viņš pērn saņēmis 148 315 eiro.

Rīgas brīvostas pārvaldnieka amats kļuva vakants pēc tam, kad to šā gada 10.martā pēc paša vēlēšanās atstāja Leonīds Loginovs, kurš Rīgas brīvostu vadīja kopš 1998.gada. Tagad līdz jauna ostas pārvaldnieka atrašanai attiecīgos pienākumu pilda ilggadējais Loginova vietnieks Aigars Pečaks.

      KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
      Svarīgākais
      Uz augšu