Maķedonija centīsies atrisināt strīdu par nosaukumu, lai iestātos NATO

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Maķedonijas jaunais premjerministrs Zorans Zaevs pirmdien pieļāva, ka viņa valsts varētu iestāties NATO un Eiropas Savienībā ar pagaidu nosaukumu, lai izbeigtu strīdu ar Grieķiju, kas bloķē tās centienus pievienoties blokiem.

Atēnas apgalvo, ka valsts nedrīkst saukt sevi par Maķedoniju, jo Grieķijas ziemeļu provincei ir tāds pats nosaukums, un kopš 2008.gada bloķē tas centienus iestāties NATO.

«Mēs izmēģināsim visas iespējas, lai vestu Maķedoniju uz dalību,» Briselē kopīgā preses konferencē ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu pavēstīja Zaevs. «Ar FYROM nosaukumu mēs varētu kļūt par NATO locekli.»

Grieķijas līdzšinējo prasību dēļ tās ziemeļu kaimiņvalsts ANO un citās starptautiskajās organizācijās pārstāvēta ar visai garu nosaukumu «Bijusī Dienvidslāvijas Republika Maķedonija», savukārt ES un NATO izmanto šā nosaukuma anglisko abreviatūru FYROM.

Atēnas apgalvo, ka turēšanās pie līdzšinējā nosaukuma slēpj Skopjes pretenzijas uz tās teritoriju, savukārt Maķedonija uzstāj, ka valsts nosaukums ir būtiska maķedoniešu identitātes sastāvdaļa un ka FYROM ir tikai tās pagaidu nosaukums.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu