Vučičs stājies Serbijas prezidenta amatā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Līdzšinējais Serbijas premjerministrs Aleksandrs Vučičs trešdien stājies valsts prezidenta amatā.

Vučičs, kurš iepriekšējā dienā atkāpās no premjera amata, vēl nav nosaucis nākamā premjera vārdu, solot to izdarīt līdz 18.jūnijam.

Serbijas opozīcija vēlāk trešdien plāno protestu pret bieži vien autoritāro līderi, kurš 2.aprīlī jau pirmajā kārtā uzvarēja prezidenta vēlēšanās, iegūstot vairāk nekā 50% balsu.

Serbijas opozīcija apgalvo, ka vēlēšanu procesā notikuši vairāki pārkāpumi, tostarp apklusināti mediji, iebiedēti un piekukuļoti vēlētāji.

Vučičs nav sniedzis nekādus paskaidrojumus, kāpēc premjerministra posteni, kurā uz atkārtotu termiņu viņš stājās tikai pirms septiņiem mēnešiem, viņš izlēmis nomainīt pret prezidenta amatu, lai gan valsts galvai Serbijā pamatā atvēlētas ceremoniālas funkcijas.

Tomēr ir acīmredzami, ka Vučičs plāno visas varas sviras saglabāt savās rokās arī pēc sēšanās prezidenta krēslā, neatsakoties nedz no Progresīvās partijas (SNS) vadības, nedz no kontroles pār policiju un citiem drošības dienestiem, kā arī medijiem.

Viņš tālredzīgi novērsis iespējamo šķelšanos SNS rindās, izspiežot no partijas tās dibinātāju un līdzšinējo valsts prezidentu Tomislavu Nikoliču, tādējādi torpedējot viņa ieceres startēt uz vēl vienu piecu gadu pilnvaru termiņu.

Vučičam par labu nāca arī oficiālās priekšvēlēšanu kampaņas laika saīsināšana līdz 30 dienām, mazinot iespējamo sāncenšu izredzes pārliecināt pietiekamu skaitu vēlēju.

Tajā pašā laikā lēmums pirms vēlēšanām neatstāt premjera amatu ļāva Vučičam pilnā mērā savā kampaņā izmantot administratīvos resursus un valdības vadītāja amata pienākumu sniegtās publicitātes iespējas, tostarp tikšanos ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu