Pieaudzis atbalsts Makrona partijai, liecina aptauja

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas prezidenta Emanuela Makrona veidotā centriskā partija palielinājusi savu pārsvaru pār sekotājiem pirms jūnijā gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, liecina ceturtdien publicēti sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

Sabiedriskās domas pētījumu kompānijas «Harris Interactive» aptaujā Makrona veidoto partiju «La Republique en Marche» («Uz priekšu, Republika!») parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā 11.jūnijā atbalstītu 32% aptaujāto, kas ir par trīs procentpunktiem vairāk nekā pirms nedēļas.

Savukārt gan konservatīvo Republikāņu partiju, gan arī galēji labējo Nacionālo fronti (FN) atbalstītu 19% vēlētāju. Atbalsts abām partijām nedēļas laikā sarucis par vienu procentpunktu.

Savukārt sabiedriskās domas pētījumu firmas «Elabe» aptaujā noskaidrots, ka 61% franču atbalsta jaunās valdības sastāvu, kurā pārstāvēti sociālisti, centristi, konservatīvie, gan arī jaunpienācēji politikā.

Jaunais premjerministrs Eduārs Filips, kurš pārstāv konservatīvos, ceturtdien paziņoja, ka valdība ir izveidota ilgam darbam, un tā «atbilst politiskajai atjaunošanai, ko mēs šobrīd īstenojam».

Makronam pēc vēlēšanām nepieciešams parlamenta vairākuma atbalsts, lai īstenotu savus ambiciozos plānus Francijas darba tirgus, sociālās drošības, skolu un pensiju sistēmas reformēšanai.

Aptauju veicēji nav prognozējuši, cik vietu «La Republique en Marche» un tās sabiedrotie varētu izcīnīt Nacionālajā sapulcē, kas ir grūti prognozējams, ņemot vērā Francijas divu kārtu vēlēšanu sistēmu.

Daudzi analītiķi joprojām ir skeptiski par Makrona iespējām ar «La Republique en Marche» izcīnīt vairākumu parlamentā.

«La Republique en Marche» parlamenta vēlēšanās sagaida sīva konkurence no Republikāņu partijas, FN, sociālistiem un galēji kreisajiem.

Pats prezidents gan ir izteicies, ka vēlētāji ir «loģiski». Pēc Makrona ievēlēšanas prezidenta amatā viņi nodrošinās prezidentam vairākumu arī parlamentā, lai viņš varētu valdīt, Makrons vairākkārt uzsvēra vēl kampaņas laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu