Serbijā notiek prezidenta vēlēšanas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Serbijā 2. aprīlī notiek prezidenta vēlēšanas, taču tās sola maz pārsteigumu, un faktiski neviens nešaubās par to iznākumu. Vienīgais jautājums - vai līdzšinējais premjerministrs Aleksandrs Vučičs uzvarēs jau pirmajā balsošanas kārtā, vai arī būs nepieciešams rīkot vēl otro kārtu.

Vučiča pārsvars pār kandidātiem, kas pārstāv sašķelto opozīciju, ir vairāk nekā pārliecinošs. Saskaņā ar sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma «Faktor Plus» aptauju, kuras rezultātus publicējis laikraksts «Blic», viņš jau pirmajā vēlēšanu kārtā varētu gūt uzvaru, izcīnot 53% balsu.

Viņa tuvākais sāncensis - bijušais Serbijas tiesībsargs Saša Jankovičs - var cerēt uz 15% balsu, bet trešajā vietā ar 8,6% lielu atbalstu ir kādreizējais ārlietu ministrs un ANO Ģenerālās asamblejas prezidents Vuks Jeremičs.

Viņiem seko komiķis Luka Maksimovičs, kas startē ar savu radošo pseidonīmu Ļubiša Preletačevičs. Viņš vēlētāju uzmanību piesaistījis, nevis ar savu politisko programmu, kuras kandidātam nemaz nav, bet ar Serbijas iesīkstējušās un korumpētās politiskās sistēmas izsmiešanu.

Bez jau minētajiem vēlēšanās startē vēl astoņi kandidāti, kuru atbalstītāju skaits nepārsniedz piecus procentus. Starp viņiem ir arī Vučiča kādreizējais politiskais mentors - galēji nacionālistiskās Radikālās partijas līderis Vojislavs Šešeļs.

Tikmēr pats Vučičs nav sniedzis nekādus paskaidrojumus, kāpēc premjerministra posteni, kurā uz atkārtotu termiņu viņš stājās tikai pirms septiņiem mēnešiem, viņš tagad vēlas nomainīt pret prezidenta amatu, lai gan valsts galvam Serbijā pamatā atvēlētas ceremoniālas funkcijas.

Tomēr ir acīmredzami, ka Vučičs plāno visas varas sviras saglabāt savās rokās arī pēc sēšanās prezidenta krēslā, neatsakoties nedz no Progresīvās partijas (SNS) vadības, nedz no kontroles pār policiju un citiem drošības dienestiem, kā arī medijiem.

Viņš tālredzīgi novērsis iespējamo šķelšanos SNS rindās, izspiežot no partijas tās dibinātāju un līdzšinējo prezidentu Tomislavu Nikoliču, tādējādi torpedējot viņa ieceres startēt uz vēl vienu pilnvaru termiņu. Šajā «iekšējā apvērsumā» Vučičam pat izdevās nodrošināt sev Nikoliča dēla Radomira atbalstu.

Vučičam par labu nākusi arī oficiālās priekšvēlēšanu kampaņas laika saīsināšana līdz 30 dienām, mazinot iespējamo sāncenšu izredzes pārliecināt pietiekamu skaitu vēlēju.

Tajā pašā laikā lēmums pirms vēlēšanām neatstāt premjera amatu ļāvis Vučičam pilnā mērā savā kampaņā izmantot administratīvos resursu un valdības vadītāja amata pienākumu sniegtās publicitātes iespējas, tostarp tikšanos ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu