Zinātnieki brīdina: nepareizi vārot rīsus, tajos paliek indīgā arsēna pēdas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zinātnieki brīdina, ka miljoniem cilvēku varētu pakļaut riskam savu veselību, gatavojot rīsus nepareizi, raksta Lielbritānijas medijs «The Independent».

Pēdējie eksperimenti liecina, ka izplatīta rīsu pagatavošanas metode – vienkārša vārīšana, līdz iztvaiko ūdens – varētu būt nepietiekama, lai izvairītos no indīgā arsēna iedarbības. Rīsi ar arsēnu tiek piesārņoti augšanas procesā - no industriālajiem toksīniem un pesticīdiem.

Šī ķīmiskā viela ir saistīta ar virkni veselības problēmu, ieskaitot sirds slimības, diabētu un vēzi, kā arī dažādiem attīstības traucējumiem.

Lai arī pastāv uzskats, ka arsēna pēdas tiek likvidētas rīsu pagatavošanas procesā, nu tiek apgalvots, ka tas notiek vien gadījumā, ja rīsus uz nakti izmērcē.

Endijs Mehargs, bioloģisko zinātņu profesors no Belfāstas Karaliskās Universitātes, BBC programmā testēja trīs dažādus rīsu pagatavošanas veidus. «Uzticieties man, es esmu doktors,» viņš sacīja, eksperimentējot, lai noskaidrotu, vai mainās arsēna līmenis.

Pirmajā izmēģinājumā profesors izmantoja ūdens un rīsu attiecību 2:1, ļaujot ūdenim iztvaikot – visbiežāk izmantotā metode. Viņš atklāja, ka rīsos paliek lielākā daļa arsēna.

Kad viņš izmantoja ūdens un rīsu attiecību 5:1 un pāri palikušo ūdeni nolēja, arsēna līmenis samazinājās teju uz pusi.

Savukārt trešajā piegājienā viņš izmērcēja rīsus uz nakti. Tas toksīnu līmeni samazināja par 80%.

Tādējādi drošākā rīsu pagatavošanas metode ir to izmērcēšana uz nakti pirms vārīšanas, pēc tam tos noskalojot, līdz ūdens ir tīrs. Pēc tam tos kārtīgi jāizžāvē un jāvāra ar ūdens un rīsu attiecību 5:1.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu