Igaunijas un Somijas prezidenti pieļauj «vairāku ātrumu» ES iespējamību

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tā dēvētā vairāku ātrumu Eiropa nebūs problēma, kamēr valstis, kas sadarbojas ciešāk, atstāj iespēju citām valstīm pievienoties tādai sadarbībai, otrdien paziņoja Igaunijas un Somijas prezidenti.

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida un Somijas prezidents Sauli Nīniste kopīgā preses konferencē Helsinkos teica, ka Eiropas Savienībā (ES) jau ir vairāku ātrumu attīstība, jo ne visas valstis piedalās visos sadarbības formātos.

Svarīgi ir tas, ka dalībvalstis sadarbojas pārrobežu jautājumos, kurus valstis atsevišķi nespēj atrisināt, valsts vizītes Somijā laikā teica Kaljulaida. Tāpat svarīgi ir saglabāt dažādu sadarbības formu atvērtību visām dalībvalstīm, viņa piebilda.

Somijas prezidents piekrita kolēģes paustajam viedoklim un norādīja uz Somijas pieredzi dažādās sadarbības formās. Nīniste uzsvēra, ka šādas sadarbības formām ir jābūt atvērtam ikvienai valstij, kas atbilst nepieciešamajiem kritērijiem.

Eiropas Komisija pagājušajā nedēļā prezentēja piecus scenārijus ES nākotnei, no kuriem viens paredz dažu dalībvalstu straujāku integrāciju. Vācija, Francija, Itālija, Beļģija, Nīderlande un Luksemburga jau iepriekš ir paudušas atbalstu «vairāku ātrumu» ES. Arī Francijas, Vācijas, Spānijas un Itālijas līderi pirmdien īpašā sanāksmē Versaļā izteikuši atbalstu «vairāku ātrumu» ES, kas ļautu dalībvalstīm virzīties uz priekšu atšķirīgā tempā.

Gan Kaljulaida, gan Nīniste norādīja, ka ne visas ES dalībvalstis ir eirozonas sastāvā, un Igaunijas prezidente uzsvēra, ka dažas valstis ir izvēlējušās neiesaistīties atsevišķās ES kopīgajās politikas nostādnēs.

Kaljulaida otrdien sāka divu dienu valsts vizīti Somijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu