Eksperts: Tuvajos Austrumos var būt nepieciešams kas līdzīgs «Māršala plānam»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Karadarbības skartajos Tuvo Austrumu reģionos nākamajās desmitgadēs var būt nepieciešams kas līdzīgs «Māršala plānam» vai struktūrfondu sistēmai, lai finansētu reģiona atjaunošanu, šodien Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē sacīja Latvijas Ārpolitikas institūta direktora vietnieks Kārlis Bukovskis.

Eksperts skaidroja, ka arī pēc teroristiskās organizācijas «Daesh» jeb ISIS uzveikšanas būs aktuāls jautājums par to, kas Sīrijas un Irākas teritorijā nāks vietā, lai neveidotos varas vakuums.

Pēc karadarbības beigšanās, reģions vēl 10 līdz 20 gadus būs dažādu humanitāro problēmu avots, tajā skaitā potenciālais radikalizēšanās centrs, norādīja Bukovskis. Pašlaik tur nav līdz šim nepieciešamo valstisko struktūru un kapacitātes to izveidošanai.

Viņš arī skaidroja, ka Rietumu un Krievijas starpā visi tilti nav sadedzināti, tāpēc būtiska eskalācija diezin vai ir sagaidāma, ja vien Krievija pati to nesāks. «Neviena no pusēm nevēlas iesaistīties atklātā konfliktā, savukārt cita lieta ir bruņošanās sacensība, lai nodrošinātos vienam pret otru,» piebilda eksperts.

Komisijas sēde bija veltīta ārpolitikas izaicinājumiem Rietumeiropā tuvākajos gados.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu