ES nosoda Izraēlas likumu par ebreju apmetņu legalizāciju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienība (ES) otrdien nosodījusi Izraēlas parlamenta pirmdien apstiprināto likumu par ebreju apmetņu legalizāciju okupētajā Rietumkrastā un aicinājusi Izraēlu to neīstenot.

ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni norādīja, ka šis likums «šķērso jaunu un bīstamu slieksni».

ES «aicina Izraēlas līderus atturēties no šī likuma īstenošanas un izvairīties no pasākumiem, kas var vēl vairāk saasināt spriedzi un apdraudēt izredzes uz mierīgu konflikta risinājumu,» paziņoja Mogerīni.

Izraēlas parlamenta pieņemtais likums paredz ar atpakaļejošu datumu legalizēt tūkstošiem mājokļu, kas nelikumīgi uzbūvēti uz palestīniešiem piederošas zemes.

Zemes sākotnējiem īpašniekiem paredzēts piešķirt finansiālu kompensāciju vai arī citu zemes gabalu pat tajos gadījumos, ja viņi nepiekritīs atdot savu īpašumu.

Kopš ASV prezidenta amatā stājies izteikti proizraēliski noskaņotais Donalds Tramps, Izraēla paziņojusi arī par vairāk nekā 6000 jaunu kolonistu mājokļu celtniecību okupētajā Rietumkrastā un Austrumjeruzalemē.

Visas kolonistu apmetnes atbilstoši starptautiskajām tiesībām ir uzskatāmas par nelikumīgām,

lai arī Izraēla tam nepiekrīt.

Likums apmetņu legalizāciju okupētajā Rietumkrastā izpelnījies plašu starptautisko nosodījumu. Pret to izteikusies Lielbritānija, Francija un ANO, kā arī kaimiņos esošā Jordānija. Taču ASV šajā jautājumā vēl nav paudušas nekādu viedokli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu