Šodien visā pasaulē tiek atzīmēta Pretvēža diena

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Šodien visā pasaulē tiek atzīmēta Pretvēža diena, kuras mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību cīņai ar ļaundabīgajiem audzējiem.

Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) informēja, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) 2016.-2018.gada Pasaules pretvēža dienai ir noteikusi saukli «Mēs varam. Es varu». Viens no šīs dienas vēstījumiem ir vēža profilakses un savlaicīgas diagnostikas nozīme.

SPKC statistikas dati liecina, ka pēdējos gados novērojama pozitīva tendence - onkoloģiskās saslimšanas atklāj arvien agrīnākās stadijās. Piemēram, 2015.gadā ļaundabīga audzēja diagnoze 1. un 2.stadijā tika atklāta 47,9% pacientu, salīdzinājumam 2010.gadā tie bija 42% pacientu, bet 2000.gadā - tikai 40,9% pacientu.

SPKC speciālisti uzsver, ka ne visos gadījumos ir viegli diagnosticēt ļaundabīgu audzēju - ne visiem vēža veidiem ir agrīnas pazīmes un simptomi, ir vēža veidi, kuriem brīdinošas pazīmes parādās tikai vēlīnās slimības stadijās.

SPKC atgādina, ka ikviens, rūpējoties par savu veselību, var mazināt ļaundabīga audzēja attīstības risku. Piemēram, lietojot veselīgu uzturu, regulāri nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm, atsakoties no tādiem kaitīgiem ieradumiem un savlaicīgi veicot profilaktiskās apskates.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu