EP vēlēs jauno prezidentu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Parlaments (EP) otrdien vēlēs savu jauno prezidentu, kuram amatā jānomaina Martins Šulcs, kurš pārstāvēja sociālistu frakciju.

Neierasti sīvā sacensība par šo amatu, ko izraisījis «lielās koalīcijas» sabrukums, var novest pie eiroskeptiķu ietekmes pieauguma, kā arī nākotnē bremzēt EP darbu.

Vislielākās izredzes ir 63 gadus vecajam Antonio Tajāni, kas pārstāv konservatīvos un ir bijušā Itālijas premjerministra Silvio Berluskoni tuvs līdzgaitnieks. Viņu atbalsta EP lielākā frakcija - Eiropas Tautas partija (EPP).

Tomēr atšķirībā no iepriekšējām prezidenta vēlēšanām, pirms kurām parasti tika panākta vienošanās starp lielākajām frakcijām, šoreiz balsojuma iznākums nav paredzams un Tajāni gaida reāla sacensība ar sociālistu izvirzīto kandidātu - 58 gadus veco Džiani Pitellu.

Taču iespējams arī, ka, pateicoties aizkulišu spēlēm, cīņā galu galā uzvaru gūst kādas mazākas frakcijas pārstāvis.

Kopumā kandidātus izvirzījušas septiņas no astoņām EP frakcijām. Vienīgā, kas atteikusies piedalīties sacensībā, ir Brīvības un tiešās demokrātijas Eiropa (EFDD), kurā vadošo lomu spēlē britu eiroskeptiķu Apvienotās Karalistes Neatkarības partija (UKIP).

Balsošana notiks aizklāti, un prezidenta ievēlēšana var notikt četrās kārtās.

Atkāpjoties no gadu desmitiem ilgās tradīcijas, saskaņā ar kuru EP prezidenta krēslā viens otru nomainīja konservatīvo un sociālistu pārstāvji, Pitella paziņojis, ka šoreiz veicinās patiesas debates un sacensību, lai kliedētu priekšstatu, ka visas lielākās partijas ir isteblišmenta sastāvdaļa.

Taču tas patiesībā var veicināt eiroskeptiķu ietekmes pieaugumu, jo viņu balsis var būt izšķirošas balsojuma iznākuma noteikšanā un Tajāni uzvaras gūšanai var būt nepieciešamas Marinas Lepēnas vadītās Francijas Nacionālās frontes (FN) vai UKIP deputātu balsis.

Ja Tajāni gūs uzvaru, konservatīvo rokās nonāks visi trīs augstākie Eiropas Savienības (ES) amati, jo Eiropas Komisijas prezidenta krēslu ieņem Žans Klods Junkers, bet Eiropadomes prezidents ir Donalds Tusks. Viņi abi arī nākuši no EPP.

Sociālisti brīdinājuši, ka gadījumā, ja Pitella neuzvarēs EP prezidenta vēlēšanās, viņi centīsies panākt citu vadošo amatu pārdali, kas tikai vairotu jau tā krīzē nonākušās ES nestabilitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu