Provokatīvs vilciens no Serbijas uz Kosovu apstājas pie robežas

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Provokatīvi izrotāts serbu nacionālistu vilciens sestdien izbrauca no Belgradas uz serbu apdzīvoto Kosovas ziemeļdaļu, bet apstājās pie Kosovas robežas.

Kosova piektdien bija protestējusi pret šādu vilcienu, nosaucot to par valsts suverenitātes pārkāpumu, un solījusi to neielaist Kosovā.

Serbijas premjerministrs Aleksandars Vučičs lika vilcienam apstāties pie Serbijas pilsētas Raškas, kas atrodas tieši pie Kosovas robežas, un apgalvoja, ka Kosovas albāņi esot mēģinājuši mīnēt dzelzceļu.

Kosovas policija stingri nosodīja šādus apgalvojumus un paziņoja, ka ir pārbaudījuši dzelzceļu un nav atraduši nekādas sprāgstvielas.

Kosovas premjerministrs Isa Mustafa preses konferencē sestdienas vakarā sacīja, ka ir sazinājies ar ASV un Eiropas Savienību (ES), paužot savas valsts bažas par šo Serbijas provokāciju.

«Es uzskatu, ka vilciena pagriešana atpakaļ bija piemērota rīcība, un tā iebraukšana neatkarīgajā un suverēnajā Kosovas Republikā netiktu pieļauta,» sacīja Kosovas premjers.

Krievijā būvētais vilciens bija rotāts ar Serbijas karogiem, serbu baznīcu, klosteru un viduslaiku pilsētu nosaukumiem un skatiem, un uz tā bija uzraksts «Kosova ir serbiska» 20 valodās.

Vilciena pavadones valkāja drēbes Serbijas karoga krāsās.

Serbijas valdība piektdienas paziņoja, ka tā uzsāks dzelzceļa satiksmi starp Belgradu un Kosovska Mitrovicas pilsētu Kosovas ziemeļos, kur dzīvo Kosovas serbu minoritātes lielākā daļa.

Reaģējot uz to, Kosova pauda uzskatu, ka šī Serbijas iecere atklāt dzelzceļa līniju uz tās teritoriju ir provokācija un agresīvs Kosovas suverenitātes pārkāpums.

Kosova 2008.gadā pasludināja neatkarību no Serbijas, bet Serbija to nav atzinusi un mēģina saglabāt ietekmi Kosovas ziemeļos.

Vučičs sestdien preses konferencē Belgradā apsūdzēja Kosovas valdību plānos aizturēt vilciena mašīnistu un pasažierus.

«Bija mērķis izprovocēt konfliktu, sākt plašāku konfliktu šajā teritorijā, kuru mēs uzskatām par mūsējo. Mans lēmums bija apturēt vilcienu Raškā, lai saglabātu mūsu cilvēku brīvību un dzīvību, novērstu plašāku konfliktu un parādītu, ka mēs gribam mieru,» sacīja Vučičs.

Viņš brīdināja albāņus Kosovā neuzbrukt Kosovas serbu minoritātei, «jo Serbija nepieļaus šos uzbrukumus». «Mēs sūtījām vilcienu, nevis tanku,» teica Vučičs.

Vilcieni no Belgradas uz Kosovska Mitrovicu nav kursējuši kopš 1998.-1999.gada Kosovas kara.

Kosovas prezidents Hašims Tači sestdien savā «Facebook» lapā paskaidroja, ka Kosova respektē cilvēku un preču kustības brīvību, bet vilciens ar serbu nacionālistu saukļiem, kas pārkāpj Kosovas konstitūciju un likumus, «ir pilnīgi nepieņemams».

Viņš arī atzīmēja, ka vilcienā bija daži pasažieri un Serbijas amatpersonas, kam nav atļaujas iebraukt Kosovā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu