Tiesu izpildītājiem dos iespēju no kredītiestādēm saņemt ziņas bezmantinieku lietās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 2. maijā, otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kas paredzēs, ka zvērinātam tiesu izpildītājam turpmāk būs iespēja saņemt kredītiestāžu rīcībā esošās ziņas, kas nepieciešamas kreditoru pretenziju pamatotības izvērtēšanai lietās par bezmantinieku mantu.

Grozījumi paredz papildināt tiesisko regulējumu ar zvērināta tiesu izpildītāja tiesībām uz atsevišķa pieprasījuma pamata lietās par bezmantinieku mantu saņemt kredītiestāžu rīcībā esošo informāciju par mantojuma atstājēja kontā veiktajiem vai saņemtajiem maksājumiem, ja šāda informācija, zvērināta tiesu izpildītāja ieskatā, nepieciešama, lai pieņemtu atbilstošu, izsvērtu un uz pierādījumiem balstītu lēmumu par sludinājumā par mantojuma atklāšanos noteiktajā termiņā pieteikto kreditoru pretenziju atzīšanu vai neatzīšanu.

Paredzēts paplašināt to gadījumu uzskaitījumu, kad zvērinātam tiesu izpildītājam ir tiesības amata pienākumu izpildes procesā iegūt ziņas par fizisko personu kontā veiktajiem vai saņemtajiem maksājumiem.

Tāpat plānots noteikts, ka kredītiestādei jāsniedz nepieciešamās ziņas Eiropas Savienības dalībvalsts iestādei, kas ir tiesīga izdot Eiropas mantojuma apliecību. Ziņas būtu jāsniedz, lai attiecīgā iestāde varētu apzināt mantojuma atstājēja mantojuma masu un izsniegt Eiropas mantojuma apliecību.

Precizēta likumā jau esoša cita norma, tagad nosakot, ka kredītiestādes ar kredītinformācijas biroju starpniecību apmainās ar informāciju ar citām juridiskajām personām, kuras slēdz darījumus ar kredītrisku ar citām juridiskajām personām.

Tāpat Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Kontu reģistra likumā, kas paredz, ka kontu reģistra pārzinim jāsniedz nepieciešamā informācija Valsts kasei nolūkā konstatēt aizdomīgu darījumu Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma izpratnē vai izpildīt sankciju likuma prasības.

Tāpat kontu reģistra pārzinim nepieciešamā informācija jāsniedz Valsts kasei nolūkā pieņemt lēmumu par klienta kontu atvēršanu vai slēgšanu Valsts kasē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu