Asanžs piekrīt izdošanai ASV, ja ASV atbrīvos Meningu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Tīmekļa vietnes «WikiLeaks» dibinātājs Džūljens Asanžs piekritīs savai izdošanai ASV, ja prezidents Baraks Obama apžēlos bijušo ASV karavīru Čelsiju Meningu, kas izcieš cietumsodu par dokumentu noplūdināšanu, ceturtdien paziņoja kompānija «WikiLeaks».

«Ja Obama piešķirs apžēlošanu Meningai, Asanžs piekritīs savai izdošanai ASV, neraugoties uz ASV Tieslietu ministrijas lietas skaidro nekonstitucionalitāti,» «WikiLeaks» paziņoja mikroblogu vietnē «Twitter».

Asanžs kopš 2012.gada jūnija uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tiek turēts aizdomās par izvarošanu. Ekvadora ir piešķīrusi Asanžam politisko patvērumu.

45 gadus vecais Austrālijas pilsonis atteicies doties uz Zviedriju, šo lēmumu pamatojot ar bažām, ka Zviedrija viņu izdos ASV, kur viņu varētu tiesāt par simtiem tūkstošu slepenu ASV diplomātiskās un militārās sarakstes dokumentu publiskošanu 2010.gadā.

«WikiLeaks» publiskotos dokumentus bija noplūdinājusi Meninga, kas tolaik vēl nebija oficiāli mainījusi dzimumu un dienēja ASV armijā kā vīrietis Bredlijs Menings.

Meninga pašlaik izcieš 35 gadu cietumsodu vieninieka kamerā par to, ka nodeva vietnei «Wikileaks» vairāk nekā 700 000 slepenu dokumentu no ASV Valsts departamenta.

Meningas atbalstītāji cer, ka Obama viņu apžēlos pirms prezidenta amata atstāšanas 20.janvārī. Baltais nams gan ir paziņojis, ka prezidents Meningu neapžēlos.

Meninga cietumā ir divreiz mēģinājusi izdarīt pašnāvību. Apelācija viņas lietā ir nosūtīta militārai tiesai.

Lai gan Vašingtona neatsakās no draudiem tiesāt Asanžu par slepeno dokumentu publiskošanu, viņam nav izvirzītas apsūdzības.

«WikiLeaks» paziņojumam Tviterī bija pievienota vēstule, kas adresēta ASV ģenerālprokurorei Loretai Linčai un kurā Asanža advokāts Barijs Polaks argumentē, ka nav likumīga pamata turpināt izmeklēšanu pret Asanžu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu