Šīs vīna mucas renesanses laikā tika izmantotas kā tualetes (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mette MarieHald/Journal of Archaeological Science

Pēc divu gigantiska izmēra vīna mucu iztukšošanas pirms aptuveni 300 gadiem kādam iešāvās prātā lieliska ideja: kāpēc gan mucas neizmantot lietderīgi un neierīkot tajās mazmājiņas?

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Journal of Archaeological Science», rakstīts, ka abas vīna mucas ar ekskrementu atliekām arheologi atrada izrakumu laikā Kopenhāgenā. Abas paštaisītās tualetes atradās kādas 1680. gados celtas pilsētas mājas pagalmā.

Pētījums (Angļu val., 1,5 Mb, pdf)

Lielākā daļa cilvēku būtu saviebušies, ieraugot 300 gadu senas tualetes, tomēr arheologiem tā bija īsta medusmaize. Turklāt ekskrementu izpēte un analīze ļāva tiem uzzināt daudz jauna par renesanses cilvēku uzturu, tirdzniecību un paradumiem.

«Cilvēki, kuru tualetes mēs izpētījām, uzturā pārsvarā lietoja maizi, zivis un gaļu, kā arī dažādus augļus, augus un garšvielas. Lielākā daļa pārtikas produktu bija audzēti šajā pašā reģionā, tomēr daži augi bija eksotiski, pierādot, ka tolaik bija iespējams iegādāties garšvielas, piemēram, krustnagliņas, kas tika kultivētas pretējā zemeslodes pusē,» atklāja pētnieks Mete Marī Halds (Mette Marie Hald).

Parazītu oliņas, kas tika atrastas vīna mucās.
Parazītu oliņas, kas tika atrastas vīna mucās. Foto: Mette MarieHald/Journal of Archaeological Science

Pētnieki arī secināja, ka tie, kuri šīs tualetes lietoja, ēda veselīgi un daudzveidīgi. Tas liecina, ka tie bija relatīvi bagāti cilvēki, ja reiz varēja atļauties iegādāties pat eksotiskus augus.

Tualete tika lietota arī kā atkritumu spainis, kas izskaidro, kāpēc tajā bija arī cūkas un teļa kauli. Pētnieki uzgāja arī kaķa kaulu, kas gan nenozīmē, ka renesanses ļaudis mielojās arī ar kaķa gaļu. Iespējams, kāds vienkārši tur iemeta beigtu kaķi.

Tiesa, lai arī šo cilvēku uzturs bija labs, tomēr bieži tas bija nepietiekami pagatavots, jo pētniekiem izdevās atrast arī dažādu parazītu pēdas.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu