Iecerēts līdz 2021.gadam ik gadu mediķu atalgojumu palielināt par 20% (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Līdz 2021.gadam ik gadu mediķu atalgojumu iecerēts palielināt par 20%, šodien pēc darba grupas, kas runā par turpmāku darba samaksas paaugstināšanu mediķiem, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

Pēc viņa paustā, patlaban darba grupā panākta vienošanās, ka ir pieņemams Veselības ministrijas (VM) aprēķinātais priekšlikums, ka līdz 2021.gadam mediķiem ik gadu tiek nodrošināts darba samaksas pieaugums 20% apmērā.

Tāpat Keris norādīja, ka panākta arī vienošanās par virkni dažādiem nemateriāliem pasākumiem mediķu motivēšanai. Pasākumi tiekot dalīti divās lielās grupas - pasākumi, kas risināmi valdības līmenī, proti, nodokļu atlaides darbinieku ēdināšanai ārstniecības iestādēs un veselības aprūpes pakalpojumiem šo iestāžu darbiniekiem, kā arī pasākumi, kuru realizēšanā tiks aicinātas pašvaldības, piemēram, atbalsts dzīvesvietas un bērnudārza nodrošināšanā.

Keris norādīja, ka, saliekot visus priekšlikumus kopā, veidojas diezgan «pārdomāta priekšlikumu pakete», tomēr bažas rada tas, vai šiem priekšlikumiem būs arī finansiāls segums.

Pēc Kera paustā, darba grupa šodien vienojās vēl apmainīties ar viedokļiem, bet 27.jūlijā tapšot tās priekšlikumu gala ziņojums.

Vienlaikus Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs norādīja, ka, kaut arī atbalsta atalgojuma palielināšanu par 20% ik gadu, arī tas ir krietni par maz, lai slimnīcas spētu nodrošināt sevi ar nepieciešamajiem speciālistiem, īpaši grūti būšot piesaistīt jaunos speciālistus.

Kalējs norādīja, ka VM noteiktais mediķu atalgojums ir tālu no reālās darba samaksas, ko veic pašas slimnīcas.

Jau ziņots, ka nākamgad mediķu atalgojuma palielināšanai plāno meklēt papildu 70 miljonus eiro, lai par 20% paaugstinātu darba samaksas daļu tarifos.

Kā aģentūrai LETA norādīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS), šie 70 miljoni eiro ir «reāla vajadzība», par kuras nodrošināšanu joprojām notiek diskusijas ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) un finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS). Finansējuma avoti vēl nav zināmi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu