Senatori: ASV klātbūtne Baltijā turpināsies; Krievijai jāsaprot, ka tās rīcība netiks paciesta

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Attiecības ar Latviju un pārējām Baltijas valstīm ir ļoti svarīgas, un ASV turpinās savu iesaisti reģionā, tostarp arī militāro, trešdien vizītes laikā Rīgā paziņoja ASV Senāta Bruņoto dienestu komitejas priekšsēdētājs Džons Makeins. Savukārt senators Lindsijs Greiems uzsvēra - Krievijai jāsaprot, ka tās rīcība, piemēram, iejaucoties ASV vēlēšanās, netiks paciesta.

Savukārt Latvijas prezidents Raimonds Vējonis uzsvēra, ka ASV ir un būs uzticams NATO partneris. Viņš arī piebilda, ka Latvija ir ieinteresēta stiprināt sadarbību ar ASV. «Senatori [Makeins, Lindsijs Greiems un Eimija Klobušāra] ilgstoši ar savu praktisko darbu ir apliecinājuši, ka ir patiesi Latvijas un Baltijas valstu draugi. Tikšanās laikā senatori apliecināja to, ka ASV ir, bija un būs uzticams NATO partneris. NATO līguma 5.pants darbosies jebkuros apstākļos. ASV ir mūsu galvenais stratēģiskais partneris,» sacīja Valsts prezidents.

Senators Makeins pateicās Latvijas valdībai un iedzīvotājiem par izrādīto atbalstu, piemēram, Afganistānā, kur militārā operācijā piedalās Latvijas Bruņotie spēki. Makeins pauda pārliecību, ka ASV attiecības ar Latviju nemainīsies un Vašingtona turpinās sniegt nepieciešamo atbalstu. «ASV [armija] turpinās savu militāro klātbūtni šeit. Tas nebūs pastāvīgas bāzes princips, bet gan rotācija. Es uzskatu, ka ASV bruņotie spēki ir spēcīgākie pasaulē, kuri spēs stāties pretim mūsdienu izaicinājumiem, īpaši kiberdraudiem,» teica senators.

Runājot par kiberapdraudējumu, Makeins akcentēja Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās un mēģinājumus ietekmēt to rezultātu. Šis būs jautājums, kuru risinās arī jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija.

To, ka Krievijas iejaukšanās ASV prezidenta vēlēšanās nav pieņemama, atzina arī senatore Eimija Klobušāra. Viņa uzsvēra, ka ir jābūt pietiekamiem līdzekļiem, lai panāktu nepieciešamo kiberdrošību, un šādām Krievijas darbībām uzmanība ir jāpievērš visām valstīm. «Ja viņi varēja ietekmēt šīs vēlēšanas, tad to pašu viņi varēs izdarīt arī citās valstīs,» teica Klobušāra.

Senatore arī pauda pārsteigumu par to darbu, kuru Latvija un Baltijas valstis ir paveikušas, lai attīstītu savus aizsardzības spēkus, tostarp Zemessardzi. «Mēs atbalstam Latvijas iedzīvotājus, kā arī viņu pūles būt spēcīgiem un neatkarīgiem. Mēs atbalstam demokrātiju visās pasaules vietās. Mums ir jāaizstāv mūsu valstis no visu veidu apdraudējumiem,» pauda Klobušāra.

Republikāņu senators Lindsijs Greiems tikmēr norādīja, ka Latvijas ieguldījums aizsardzībā vērtējams pozitīvi. Viņš atbalsta Donalda Trampa teikto, ka NATO dalībvalstīm ir jāatvēl drošībai 2% no iekšzemes kopprodukta. Tajā pašā laikā senators uzskata, ka Latvija jau tagad dara daudz, lai veicinātu 2% sasniegšanu.

«No ASV skatpunkta ir ļoti svarīgi, ka valsts spēj izpildīt savas apņemšanās NATO. Trampam ir taisnība, cenšoties panākt, lai dalībvalstis aizsardzībai atvēl 2% no IKP. Ja Baltijas valstis to sasniegs, mēs būsim ļoti efektīva organizācija,» skaidroja Greiems.

Senators arī pieskārās Krievijas radītajiem kiberdraudiem, norādot, ka 2017.gadā ASV Kongresā tiks pielikti pūliņi, lai atvairītu mēģinājumus iejaukties vēlēšanu procesā. «Krievija mēģina salauzt visas pasaules demokrātiju mugurkaulus. Jūs Latvijā tiekat regulāri bombardēti ar Krievijas propagandu un agresīvu rīcību. Kongress izmeklēs Krievijas iejaukšanos mūsu vēlēšanās. Es paredzu, ka būs divu partiju sankcijas, kas dos smagu triecienu Krievijai, īpaši Putinam,» uzsvēra senators.

Vienlaikus viņš atzina, ka jaunas sankcijas pret Krieviju var ietekmēt arī Latvijas ekonomiku, tomēr Krievijai ir jāsaprot, ka tās agresīvā rīcība netiks paciesta.

TVNET jau vēstīja, ka Latviju trešdien un ceturtdien apmeklē ASV Kongresa delegācija republikāņu senatora Makeina vadībā. Delegācijas sastāvā ir arī republikāņu senators Lindsijs Greiems un demokrātu senatore Eimija Klobušāra. Viesošanās Latvijā ir daļa no plašākas reģionālas vizītes, kuras ietvaros senatori apmeklēs arī Gruziju, Igauniju, Lietuvu, Melnkalni un Ukrainu.

Latvijā senatori tiekas ar prezidentu Raimondu Vējoni, aizsardzības ministru Raimondu Bergmani, ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču un Saeimas pārstāvjiem, tostarp spīkeri Ināru Mūrnieci.

ASV senators Džons Makeins (John McCain) ASV Pārstāvju palātā ievēlēts 1982. gadā no Arizonas. 1986. gadā viņš tika ievēlēts ASV Senātā, kur pašlaik darbojas piekto termiņu. Senators Makeins darbojas Senāta Ārlietu, Nacionālās drošības un valsts pārvaldes, Bruņoto spēku, kā arī Amerikas indiāņu lietu komisijā. 2008. gada ASV prezidenta vēlēšanās Džons Makeins bija republikāņu partijas kandidāts.

ASV senators Lindsijs Greiems (Lindsey Graham) 1994. gadā ievēlēts ASV Pārstāvju palātā no Dienvidkarolīnas un 2002. gadā ievēlēts ASV Kongresā. Greiems ir senāta Bruņoto spēku, Budžeta plānošanas, Budžeta un Tieslietu komitejas loceklis

ASV senatore Eimija Klobušāra (Amy Klobuchar) ASV senātā ievēlēta 2007. gadā no Minesotas. Viņa darbojas Senāta Tieslietu, Noteikumu un administrācijas, Kopējā ekonomikas, Komerclietu, zinātnes un transporta, Lauksaimniecības, pārtikas un mežsaimniecības, kā arī Uzraudzības un Sadarbības komitejā. Klobušāra darbojas arī Senāta Ukrainas atbalsta grupā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu