Ēdam rīsus, nekādi piena produkti jeb ājūrvēdisks skats uz saaukstēšanos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Ājūrvēdas ārsti ir pārliecināti, ka jebkuras saslimšanas laikā ir svarīgi atpūtināt organismu: radīt miera apstākļus un maksimāli atbrīvot no slodzes zarnu un gremošanas traktu. Jo liels daudzums mūsu spēka, enerģijas un veselības ik dienu tiek patērēts ēdiena sagremošanai, kuru vairums no mums bieži vien izvēlas haotiski un patērē nevajadzīgi lielos apjomos.

Piemēram, ja būsiet saaukstējušies un nokļūsiet Ājūrvēdas klīnikā, tad ārsts jums noteiks ļoti vienkāršu diētu: vienādās devās sajaukts mung dāls (pākšaugi) un rīsi, ar nelielu sāls un citrona sulas daudzumu. Kā izskaidrot šādu izvēli?

Rīsi ir lielisks absorbents. Virzoties pa zarnu traktu, tas uzsūc gļotu pārpalikumus, kas novājina organismu saaukstēšanās laikā.

Lēcas ir viegli sagremojamas olbaltumvielas, tāpēc tas ir ļoti barojošs produkts. Citrons ir brīnišķīgs antioksidants, toniks imūnsistēmai. Turklāt ārsts ieteiks arī izdzert pēc iespējas vairāk tīra ūdens istabas temperatūrā, jo tas attīra no toksīniem. Un, protams, lieliskā ingvera tēja ar medu un citronu.

ĀJŪRVĒDAS ĀRSTA IETEIKUMI SAAUKSTĒŠANĀS LAIKĀ

  • Visizplatītākais saaukstēšanās veids ir ar paaugstinātu gļotu izdalīšanos – iesnām un slapju klepu. Ja organismā ir daudz gļotu, tas ir «jāsausina». Tas nozīmē, ka šādos saaukstēšanās gadījumos ir jāizvairās no mitruma un aukstuma jebkurās izpausmēs. Slimniekam ir vēlams atrasties siltās telpās, ēst vieglu un siltu pārtiku, kuru organismam ir viegli sagremot. Viegla pārtika no Ājūrvēdas skatpunkta ir tā, kuru ir viegli pārstrādāt, –

    vārīti dārzeņi un putras, pieļaujams pat neliels augļu patēriņš. Visam ēdienam ir jābūt siltam, pat augļiem nevajadzētu būt tikko no ledusskapja.

  • Saaukstēšanās laikā ir nepieciešams

    uz laiku atteikties pilnīgi no visiem piena produktiem

    – biezpiena, jogurta, krējuma, kefīra, piena. Uz brīdi, slimošanas laikā, ir svarīgi atteikties no jebkura smaga, taukaina ēdiena: gaļas, zivīm, riekstiem.

  • Konfektes, miltu izstrādājumi un konditorejas izstrādājumi, kā arī saldētie gāzētie dzērieni un augļu sulas no paciņām arī palēnina gremošanu, tāpēc piesārņo jau tā novājināto organismu.
  • Slimniekam jādzer pēc iespējas vairāk siltas tējas: uzvāriet katliņā tēju no ingvera, pāris krustnagliņām, kanēļa šķipsniņas un bazilika. Var nedaudz pievienot medu, kad ūdens vairs nav karsts.
  • Lai izsvīstu, lietojiet tēju no timiāna un salvijas.
  • Ja ir sauss klepus, aizsmakusi balss vai balss trūkums, rekomendē uzturēties siltās telpās ar palielinātu mitrumu, dzert pēc iespējas vairāk silta šķidruma un zāļu tējas,

    kas veicina atkrēpošanos: lakricu un anīsu.

  • Degunā var pilināt dažus pilienus sezama eļļas.
  • Ēdienam ir jābūt vieglam, taču tējai var pievienot nedaudz taukvielu, piemēram, gī sviestu.
  • Ja nav paaugstinātas temperatūras, tad var iedzert nedaudz silta piena ar fenheli, kardamonu, kanēli.
  • Ja ķermeņa temperatūra ir augsta un ir drudzis, nekādā gadījumā nevajag telpu uzkarsēt par daudz.

    Dzeriet daudz tējas, piemēram ar pelašķi vai piparmētrām.

    Un, protams, jālieto daudz ūdens istabas temperatūrā. Izvairieties no asām garšvielām un jebkādiem karstajiem dzērieniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu