Autovadītāja apliecības atņemšana kļūdas dēļ? Uzturlīdzekļu maksātāja stāsts

TVNET/ 900 sekundes/ TV3.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Autovadītāja apliecības atņemšana kļūdas dēļ! Par šādu iespēju satraucas kāds vīrietis, kurš, neskatoties uz apzinīgi veiktiem alimentu maksājumiem, saņēmis vēstuli no Uzturlīdzekļu garantiju fonda par parādu un iekļauts nemaksātāju melnajā sarakstā.

Uzturlīdzekļu garantiju fondā apgalvo, ka bez paziņojuma nevienam tiesības atņemtas netiks, tomēr situācija norāda uz to, ka nemaksātāju sarakstā iekļūt var arī godīgs maksātājs.

Matīss Bērziņš jau vairākus gadus katru mēnesi maksā alimentus. Viss bija kārtībā, līdz šā gada novembra beigās viņš saņēma vēstuli no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Tajā paziņots, ka valsts sākusi maksāt bērniem uzturlīdzekļus Matīsa vietā.

Matīss Bērziņš, uzturlīdzekļu maksātājs: - Tā vēstule ļoti pārsteidza, un pārsteidza arī lēmuma pieņemšana bez kontakta ar mani. Uzturlīdzekļi tiek maksāti, viss tiek maksāts, bet mani iekļāvuši melnajā sarakstā.

Vīrieti satrauc vēstulē pievienotais saraksts ar sekām, kas iespējamas uzturlīdzekļu garantiju fonda parādniekiem. Tiek informētas kredītiestādes, tas nozīmē - būs liegti gan pirkumi līzingā, gan arī kredīti. Tāpat arī nākamgad stāsies spēkā autovadītāja apliecības iespējamais liegums.

Matīss Bērziņš, uzturlīdzekļu maksātājs: - Tas ļoti uztrauc, kad ir nācis klāt [punkts] par autovadītāja tiesībām. Ja šādā veidā tiek pieņemti lēmumi, neinformējot. Īsti tas nav korekti, ka ir pieņemti lēmumi, nesazinoties ar cilvēku.

Uzturlīdzekļu garantiju fondā LNT par šo gadījumu informē – iespējams, problēma ir tajā, ka vīrietis bijušajai sievai alimentus maksājis uz viņas kontu. Fonds ir ņēmis vērā tikai tā vecāka viedokli, pie kā ir bērni. Fonda pārstāve pieļauj, ka pie vainas ir nesaskaņas starp šķirtajiem vecākiem. Līdz ar to izveidojusies situācija, ka tā dēvētajā melnajā sarakstā salīdzinoši viegli un ātri var nokļūt personas, kuras alimentus maksā.

Sintija Šauriņa, UGF pārstāve: - Piedzinējam jāvēršas pie tiesu izpildītāja, tad, ja spriedums netiek pildīts, tad šeit ir jārunā, kāds ir strīds starp piedzinēju un atbildētāju, kāpēc piedzinēja ir vērsusies pie tiesu izpildītāja, ja atbildētājs maksā.

Fonds vērtēs šo konkrēto situāciju, un ir jau zināms, ka Matīsam autovadītāja tiesības atņemtas netiks. Tagad tikai jautājums – kad viņš tiks izņemts no melnā saraksta?

Latvijā ir aptuveni

30 000 šķirtu vecāku, kuru vietā alimentus maksā uzturlīdzekļu garantiju fonds. Aptuveni 8000 jeb ceturtdaļai no viņiem ir derīga autovadītāja apliecība.

Uzturlīdzekļu garantiju fondā sola, ka autovadītāja apliecības bloķēšana nenotiks bez paziņošanas

Tā visdrīzāk būs vēstule uz deklarēto dzīvesvietu, tajā cilvēks tiks aicināts uz sarunu uzturlīdzekļu garantiju fondā, kur notiks saruna par iespējamo autovadītāja apliecības bloķēšanu.

Sintija Šauriņa, UGF pārstāve: - Neprasot viedokli, lēmumi tādi netiks pieņemti, visos tiks prasīts viedoklis, bet parādniekam ir pienākums to sniegt.

Tiesību bloķēšana tiks apspriesta vairākos gadījumos. Ja alimentu maksājumi nav veikti jau trīs mēnešus pēc kārtas, ja nav vienošanās par parāda dzēšanu uzturlīdzekļu fondam, tāpat arī gadījumos, ja jau panāktā vienošanās netiek pildīta.

Ir paredzēti arī izņēmumi, kas alimentu nemaksātājam ļaus saglabāt autovadītāja apliecību. Tie ir – invaliditāte, ilgstoša darba nespēja un arī citi, individuāli vērtējami.

Sintija Šauriņa, UGF pārstāve: - Piemēram, ja parādniekam tiesības nepieciešamas darba veikšanai vai viņa aprūpē ir cits bērns ar invaliditāti, kuram nepieciešams transportlīdzeklis.

Savukārt Matīss Bērziņš, kurš, neskatoties uz maksātajiem alimentiem tik un tā nonācis parādnieku sarakstā, ir rakstiski vērsies pie Uzturlīdzekļu garantiju fonda pēc skaidrojuma. Atbildi viņš vēl nav saņēmis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu