Vairums Eiropas iedzīvotāju uzskata, ka valdības nedara pietiekami, lai apkarotu korupciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Katrs trešais Eiropas un Centrālāzijas iedzīvotājs uzskata, ka korupcija ir viena no lielākajām problēmām viņu valstī, secināts starptautiskās pretkorupcijas organizācijas «Transparency International» jaunākajā ziņojumā. Vairāk nekā puse Eiropas Savienības valstu iedzīvotāju uzskata, ka viņu valdības korupcijas novēršanā ir izgāzušās.

Gandrīz trešdaļa reģiona iedzīvotāju domā, ka valdība un likumdevēji ir lielā mērā korumpēti, un vairums iedzīvotāju uzskata, ka viņu valdība nedara pietiekami daudz, lai korupciju apturētu.

Vairāk nekā puse Eiropas Savienības (ES) valstu - 53%

, ES iestāšanās kandidātvalstu - 53% un Neatkarīgo Valstu Sadraudzības (NVS) valstu, galvenokārt bijušās PSRS valstis, - 56% uzskata, ka viņu valdības korupcijas novēršanā ir izgāzušās. Ukrainas (86%), Moldovas (84%), Bosnijas un Hercegovinas (82%) un Spānijas (80%) iedzīvotāji savas valdības novērtēja vissliktāk.

Bagātajās valstīs gandrīz divas trešdaļas iedzīvotāju (65%) domā, ka turīgajai sabiedrības daļai ir pārāk liela ietekme uz politiku, bet ES kandidātvalstīs tie ir 44% iedzīvotāju un NVS valstīs - 46%.

Secināts, ka viens no klupšanas akmeņiem cīņā ar korupciju ir aizsardzības trūkums tiem, kas par to ziņo. 30% no aptaujātajiem Eiropas un Centrālāzijas iedzīvotājiem teica, ka galvenais iemesls, kāpēc cilvēki neziņo par korupcijas gadījumiem, ir bailes no sekām. Ziņošanas rezultātā atriebību piedzīvojuši divi no pieciem trauksmes cēlējiem.

Turklāt ziņošana joprojām ir stigmatizēta, norāda pētnieki. Tikai viena ceturtā daļa jeb 27% reģiona iedzīvotāju domā, ka ziņošana par korupciju ir sociāli pieņemama.

Tāpat mazāk nekā puse cilvēku ES valstīs jeb 47% jūt, ka var mainīt kaut ko cīņā ar korupciju, bet NVS valstīs to ir mazāk par trešdaļu.

«Transparency International» izvirzījuši četras rekomendācijas korupcijas mazināšanai politikā un trauksmes celšanas veicināšanai ES un Centrālāzijas valstīs. Organizācijas ieskatā ir jāievieš atklāts lobēšanas regulējums un publisks lobēšanas reģistrs, lai lēmumu pieņemšanas process būtu pārskatāmāks. Tāpat jānodrošina tieslietu sistēmas neatkarība, īpaši ES kandidātvalstīs un NVS, mazinot izpildvaras ietekmi uz tiesām un prokuratūras iestādēm, tostarp ieviešot atklātas un objektīvas amatpersonu iecelšanas un tiesnešu un prokuroru atlaišanas un rotācijas sistēmas.

Problēmu risināšanai jāpieņem un jāievieš visaptverošs likums trauksmes cēlēju aizsardzībai, kā arī jāatbalsta trauksmes cēlēji un ziņotāji par korupciju un jānodrošina atbilstošas pārbaudes par viņu sniegto informāciju.

Par pieredzi ikdienas saskarsmē ar korupciju «Transparency International» aptaujāja gandrīz 60 000 iedzīvotāju 42 Eiropas un Centrālāzijas valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu