NASA lidaparāts iemūžinājis metāna mākoņu veidošanos uz Titāna

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas zinātnieki ar zondes Cassini šaura leņķa kameru palīdzību iemūžinājuši metāna mākoņu veidošanos, pārvietošanos un izzušanu uz Saturna lielākā pavadoņa Titāna.

Novērojumi veikti Titāna ziemeļu puslodē 29. un 30. oktobrī. Video, kurā katrs kadrs uzņemts ik pēc 20 minūtēm, nosedz 11 stundas garu nogriezni, un visizteiksmīgāk tajā redzama mākoņu veidošanās reģionā starp 49. un 55. ziemeļu platuma grādu. Aprēķināts, ka šo mākoņu pārvietošanās ātrums ir apmēram 7 - 10 metri sekundē (25 - 36 km/h).

Krietni mazāka mākoņu grupa veidojas arī tālāk uz ziemeļiem. Šie metāna mākoņi pārvietojas ar 1 - 2 metriem sekundē.

NASA norāda, ka šādi time-lapse video palīdz izsekot mākoņu dinamikai, kā tie veidojas, pārvietojas attiecībā pret debesu ķermeņa virsmu un pēcāk izgaist.

Cassini mākoņu novērojumus Titāna ziemeļu puslodē, kur atrodas daudz metāna/etāna ezeru un jūru, veic visu 2016.gadu. Tiesa, vairumā gadījumu Cassini šaura leņķa kamera ar infrasarkano staru filtru, kas izmantoti tādēļ, lai varētu saskatīt Saturna pavadoņa virsmu un ogļūdeņražu ezerus, kadrus uzņēma ar vairāku dienu vai nedēļu intervālu. 29. un 30. oktobra novērojums tādējādi sniedz šogad detalizētāko informāciju.

NASA zonde laika apstākļu novērojumus uz Titāna turpinās līdz 2017.gada vasaras saulgriežiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu